Izložba autorke Slavice Arsenijević otvorena u Muzeju Republike Srpske: Donja Dolina kroz vijekove

Ilijana Božić
Izložba autorke Slavice Arsenijević otvorena u Muzeju Republike Srpske: Donja Dolina kroz vijekove

BANjALUKA - Izložba “Donja Dolina” autorke Slavice Arsenijević nova je postavka u Muzeju Republike Srpske, a posjetiocima je dostupna od srijede.

Postavkom je obilježeno 120 godina od prvih većih arheoloških iskopavanja u Donjoj Dolini, preduzetih 1899. godine.

Praistorijsko naselje Donja Dolina, rasprostranjeno u opštini Gradiška, je kao arheološko područje 2006. godine proglašeno nacionalnim spomenikom i upisano u Registar spomenika kulture BiH prve kategorije.

Riječ je o kompleksnom višeslojnom lokalitetu sa ostacima Starijeg naselja iz poznog bronzanog doba u Gornjoj Dolini, Mlađeg naselja iz željeznog doba na Gradini i nekropole na Timeničkoj gredi u Donjoj Dolini.

Viši kustos i arheolog Slavica Arsenijević istakla je da se željeznodobni Donjodolinci smatraju nosiocima kulturne grupe Donja Dolina - Sanski Most, koja je na tlu Posavine, između ušća Une i Vrbasa, potrajala od početka osmog do kraja četvrtog vijeka stare ere.

- Pripadnost ove kulturne grupe uglavnom se etnički pripisuje Panonima, možda potomcima prethodnika, koji su gradili naselja tipa sojenica i gradina, o čemu upravo svjedoče željeznodobni ostaci iz Donje Doline - rekla je Arsenijevićeva. 

Ministarka prosvjete i kulture RS Natalija Trivić, koja je otvorila postavku, naglasila je da je izložba “Donja Dolina” prilika da se na najbolji način populariše i široj javnosti ukaže na značaj ovog praistorijskog lokaliteta na području Gradiške koji svjedoči o istorijskom kontinuitetu života na ovom području.

- Pohvalna je predanost tima Muzeja RS koji i ovom postavkom potvrđuje svoju ulogu čuvara baštine posvećenog, kako zaštiti i očuvanju, tako i prezentaciji, promociji i edukaciji o našem kulturnom nasljeđu - kazala je Trivićeva.

Prema njenim riječima, novu arheološku izložbu čine nalazi iz Praistorijske zbirke Muzeja RS koji će nas vratiti duboko u prošlost i pomoći da doznamo više o periodu praistorije.

- Uvjerena sam da će ova izložba izazvati radoznalost i privući djecu školskog uzrasta, njihove roditelje i nastavnike, jer je to prilika da se na najljepši način upoznaju sa dalekom prošlošću - zaključila je Trivićeva.

Izložba “Donja Dolina” u Muzeju RS biće postavljena do kraja godine.

Nalazi

Arheološki nalazi sa lokaliteta Donja Dolina danas se čuvaju u tri muzeja, i to u Zemaljskom muzeju BiH u Sarajevu, u Zavičajnom muzeju Gradiška, te u Muzeju RS u Banjaluci. Na postavci “Donja Dolina” prikazani su samo nalazi Praistorijske zbirke Muzeja RS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana