Градишка: Гојковићева отворила изложбу цртежа Милића од Мачве

Срна
Градишка: Гојковићева отворила изложбу цртежа Милића од Мачве

ГРАДИШКА - Министар културе и информисања Србије Маја Гојковић отворила је данас у Културном центру у Градишци изложбу цртежа српског сликара Милића Станковића, познатијег као Милић од Мачве.

Ријеч је о цртежима Милића од Мачве из приватне збирке Душанке Суботић Хомен, унуке градишког проте Душана Суботића, који је заједно са владиком бањалучким Платоном био међу првим жртвама усташког терора у Другом свјетском рату.

Гојковићева је истакла да Србија гаји посебне односне са Републиком Српском у многим областима, па тако и у култури и умјетности, те да се сваки пут одазове на позив да да свој лични допринос некој културној манифестцији у Српској, као што је отварање ове значајне изложбе у Градишци.

Она је нагласила да је Милић од Мачве обиљежио 20. вијек српског сликарства, заједно са групом сликара који су били окупљени у покрету “Медијала”.

“Он је био посебан за нас јер се у време комунизма храбро бавио темаме које су некада биле забрањене, а и сада неко покушава да забрани да се бавимо њима и да широм отворених очију примећујемо колико је страдао српски народ. Он је кроз неки свој надреализам симболично то показивао”“, рекла је Гојковићева.

Она је додала да су у Градишци изложени неки од цртежа које љубитељи умјетности до сада нису имали прилику да виде, јер се налазе у приватној збирци.

Отварању изложбе присуствовали су помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић, принцеза Јелисавета Карађорђевић, владика пакрачко-славонски Јован, представници града Градишка, свештенство Српске православне цркве и други гости.

Ђаковићева је нагласила да је један од кључних задатака установа културе да чувају сјећања на велика српска имена, као што је Милић од Мачве, али и да подсјећају грађане на огромно интелектуално благо и стваралаштво које посједујемо.

“Министарство просвјете и културе Републике Српске подржава изложбе оваквог карактера, нарочито сарадњу институција Српске и Србије. Посебно је задовољство што је Градишка домаћин ове изложбе и надам се да ће љубитељи ликовне умјетности из цијеле Републике Српске доћи да погледају ову изложбу”, додала је Ђаковићева.

Принцеза Јелисавета Карађорђевић истакла је да је импресионирана изложбом јер је први пут имала прилику да види изложене цртеже Милића од Мачве.

“Добро знам да Душанка Суботић Хомен има доста слика у својој збирци и мислим да треба обезбедити неко пригодно место у Београду где би биле изложене, или да ова изложба путује по другим местима, да сви имају прилику да је виде”“, рекла је принцеза Јелисавета.

Суботић Хомен је истакла да свака слика Милића од Мачве говори нешто о историји српског народа и има своју поруку, што ју је и навело да сакупља његове слике и цртеже.

“Ову изложбу направила сам и у спомен свом дједу, градишком проти Душану Суботићу. Сада су се стекли услови, а прије нисте смјели ни да говорите да је он био прва жртва усташког терора и да су 5. маја 1941. године њега и епископа Платона у најстрашнијим мукама убили у бацили у Врбању”, навела Суботић Хомен.

Она је додала да треба да се зна да прота Душан Суботић има потомство и да је заслужни грађанин Градишке.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана