Gradiška: Gojkovićeva otvorila izložbu crteža Milića od Mačve

Srna
Gradiška: Gojkovićeva otvorila izložbu crteža Milića od Mačve

GRADIŠKA - Ministar kulture i informisanja Srbije Maja Gojković otvorila je danas u Kulturnom centru u Gradišci izložbu crteža srpskog slikara Milića Stankovića, poznatijeg kao Milić od Mačve.

Riječ je o crtežima Milića od Mačve iz privatne zbirke Dušanke Subotić Homen, unuke gradiškog prote Dušana Subotića, koji je zajedno sa vladikom banjalučkim Platonom bio među prvim žrtvama ustaškog terora u Drugom svjetskom ratu.

Gojkovićeva je istakla da Srbija gaji posebne odnosne sa Republikom Srpskom u mnogim oblastima, pa tako i u kulturi i umjetnosti, te da se svaki put odazove na poziv da da svoj lični doprinos nekoj kulturnoj manifestciji u Srpskoj, kao što je otvaranje ove značajne izložbe u Gradišci.

Ona je naglasila da je Milić od Mačve obilježio 20. vijek srpskog slikarstva, zajedno sa grupom slikara koji su bili okupljeni u pokretu “Medijala”.

“On je bio poseban za nas jer se u vreme komunizma hrabro bavio temame koje su nekada bile zabranjene, a i sada neko pokušava da zabrani da se bavimo njima i da širom otvorenih očiju primećujemo koliko je stradao srpski narod. On je kroz neki svoj nadrealizam simbolično to pokazivao”“, rekla je Gojkovićeva.

Ona je dodala da su u Gradišci izloženi neki od crteža koje ljubitelji umjetnosti do sada nisu imali priliku da vide, jer se nalaze u privatnoj zbirci.

Otvaranju izložbe prisustvovali su pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković, princeza Jelisaveta Karađorđević, vladika pakračko-slavonski Jovan, predstavnici grada Gradiška, sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve i drugi gosti.

Đakovićeva je naglasila da je jedan od ključnih zadataka ustanova kulture da čuvaju sjećanja na velika srpska imena, kao što je Milić od Mačve, ali i da podsjećaju građane na ogromno intelektualno blago i stvaralaštvo koje posjedujemo.

“Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske podržava izložbe ovakvog karaktera, naročito saradnju institucija Srpske i Srbije. Posebno je zadovoljstvo što je Gradiška domaćin ove izložbe i nadam se da će ljubitelji likovne umjetnosti iz cijele Republike Srpske doći da pogledaju ovu izložbu”, dodala je Đakovićeva.

Princeza Jelisaveta Karađorđević istakla je da je impresionirana izložbom jer je prvi put imala priliku da vidi izložene crteže Milića od Mačve.

“Dobro znam da Dušanka Subotić Homen ima dosta slika u svojoj zbirci i mislim da treba obezbediti neko prigodno mesto u Beogradu gde bi bile izložene, ili da ova izložba putuje po drugim mestima, da svi imaju priliku da je vide”“, rekla je princeza Jelisaveta.

Subotić Homen je istakla da svaka slika Milića od Mačve govori nešto o istoriji srpskog naroda i ima svoju poruku, što ju je i navelo da sakuplja njegove slike i crteže.

“Ovu izložbu napravila sam i u spomen svom djedu, gradiškom proti Dušanu Subotiću. Sada su se stekli uslovi, a prije niste smjeli ni da govorite da je on bio prva žrtva ustaškog terora i da su 5. maja 1941. godine njega i episkopa Platona u najstrašnijim mukama ubili u bacili u Vrbanju”, navela Subotić Homen.

Ona je dodala da treba da se zna da prota Dušan Subotić ima potomstvo i da je zaslužni građanin Gradiške.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana