Грабовац: Са промоција широм Српске носим лијепа искуства

СРНА
Грабовац: Са промоција широм Српске носим лијепа искуства

КОЗАРСКА ДУБИЦА- Добитник НИН-ове награде за роман "Послије забаве" Стево Грабовац поручио је младим писцима да пуно читају и истакао да са промоција које су одржане широм Републике Српске носи лијепа искуства и да се радује сваком сусрету са читаоцима.

Грабовац је у Козарској Дубици рекао да је писана ријеч на маргини, али да увијек постоје одређене групе људи које су заинтересоване за писање јер књига увијек пронађе пут до читаоца.

Поводом промоције у Народној библиотеци у Козарској Дубици овог романа, који у основи има истинити догађај о ужасном злочину који се 1992. десио у околини Брода, Грабовац је рекао новинарима да је сматрао да није дорастао таквим темама.

"Негдје 2005. године сам сазнао за тај злочин који се десио над ромском дјецом у околини Босанског Брода у љето 1992. године и то је била први покретачки мотив који ме је навео да почнем писати о томе, а роман је и прича о немогућности писања о некаквим таквим грозним и тешким стварима", рекао је Грабовац.

Директор Народне библиотеке у Козарској Дубици Данијела Мандић рекла је да је промоција Грабовчевог романа "Послије забаве" организована поводом обиљежавања 60 година постојања ове библиотеке.

"Дан библиотеке обиљежавамо са нашим члановима, суграђанима, гостима и свим оним који воле писану ријеч. Стево није први пут у нашој библиотеци јер смо имали прилику прије неколико година да се дружимо с њим на књижевној вечери, али сада први пут долази као добитник НИН-ове награде", рекла је Мандићева новинарима.

Она је подсјетила да је Народна библиотека у Козарској Дубици основана 30. марта 1964. године, а да кроз низ активности и манифестација ове године обиљежава јубилеј - 60 година постојања.

Мандићева је најавила да ће кроз неколико дана у библиотеци бити организовано књижевно вече са Ненадом Милкићем и дружење за дјецу којој посвећују велику пажњу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана