Гонцић о првим корацима на мјесту директора Народног позоришта у Београду

Танјуг
Foto: ГС

БЕОГРАД - Новоименовани директор Народног позоришта у Београду, глумац Светислав Буле Гонцић изјавио је да је међу његовим првим корацима на новој позицији дефинисање концепта рада ове институције у складу са новим временом у којем се налазимо.

"Дефинитивно мислим да је, када су моји први кораци у питању, ту најпре дефинисање стратегије и концепта рада Народног позоришта у складу са перцепцијом овог неког новог времена у којем се налазимо", изјавио је Гонцић.

Како он наводи, не налазимо се само у једном новом времену, већ и једној новој Србији.

 "Треба имати у виду да се налазимо у једном новом времену и једној новој Србији, а Народно позориште је основна, прва републичка институција и у сваком естетском и уметничком смислу треба испратити оно што данашње време носи... Треба престати практично администрирати естетику једног прошлог времена", истакао је Гонцић.

По његовим ријечима, ови први кораци сигурно су стратешки и у циљу поновног формирања идентитета Народног позоришта ако је он угрожен, али и враћања достојанства овој установи као првој кући.

 "Сматрам да је то питање достојанства и озбиљности коју Народно позориште носи у префиксу, као своју примарну референцу... Надамо се да Министарство културе са оваквим одлукама има идеју да ради у контексту бољег рада позоришта, а самим тим и у интересу свих запослених у њему“, каже Гонцић.

Како већ има искуства у вођењу театарских кућа, Гонцић истиче да се размишљање о томе шта је најургентније за рад у Народном позоришту у рационалном смислу одвија у неколико планова, као и да се питање структуре самог позоришта одражава на његов креативни део.

 "Та размишљања су управо везана за структуру која практично мора да одговори једном другачијем времену, а да би се с тим кроз креативни израз изашло пред публику... То је оквир у којем ћу се и ја кретати, истраживати, испитивати тај простор и то сигурно заједно са свим запосленима у Народном позоришту", закључује Гонцић.

Гонцић је замијенио Ивану Вујић Коминац на челу Народног позоришта, након што је она разрешена те дужности на јучерашњој седници Владе Србије.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана