Goncić o prvim koracima na mjestu direktora Narodnog pozorišta u Beogradu

Tanjug
Foto: GS

BEOGRAD - Novoimenovani direktor Narodnog pozorišta u Beogradu, glumac Svetislav Bule Goncić izjavio je da je među njegovim prvim koracima na novoj poziciji definisanje koncepta rada ove institucije u skladu sa novim vremenom u kojem se nalazimo.

"Definitivno mislim da je, kada su moji prvi koraci u pitanju, tu najpre definisanje strategije i koncepta rada Narodnog pozorišta u skladu sa percepcijom ovog nekog novog vremena u kojem se nalazimo", izjavio je Goncić.

Kako on navodi, ne nalazimo se samo u jednom novom vremenu, već i jednoj novoj Srbiji.

 "Treba imati u vidu da se nalazimo u jednom novom vremenu i jednoj novoj Srbiji, a Narodno pozorište je osnovna, prva republička institucija i u svakom estetskom i umetničkom smislu treba ispratiti ono što današnje vreme nosi... Treba prestati praktično administrirati estetiku jednog prošlog vremena", istakao je Goncić.

Po njegovim riječima, ovi prvi koraci sigurno su strateški i u cilju ponovnog formiranja identiteta Narodnog pozorišta ako je on ugrožen, ali i vraćanja dostojanstva ovoj ustanovi kao prvoj kući.

 "Smatram da je to pitanje dostojanstva i ozbiljnosti koju Narodno pozorište nosi u prefiksu, kao svoju primarnu referencu... Nadamo se da Ministarstvo kulture sa ovakvim odlukama ima ideju da radi u kontekstu boljeg rada pozorišta, a samim tim i u interesu svih zaposlenih u njemu“, kaže Goncić.

Kako već ima iskustva u vođenju teatarskih kuća, Goncić ističe da se razmišljanje o tome šta je najurgentnije za rad u Narodnom pozorištu u racionalnom smislu odvija u nekoliko planova, kao i da se pitanje strukture samog pozorišta odražava na njegov kreativni deo.

 "Ta razmišljanja su upravo vezana za strukturu koja praktično mora da odgovori jednom drugačijem vremenu, a da bi se s tim kroz kreativni izraz izašlo pred publiku... To je okvir u kojem ću se i ja kretati, istraživati, ispitivati taj prostor i to sigurno zajedno sa svim zaposlenima u Narodnom pozorištu", zaključuje Goncić.

Goncić je zamijenio Ivanu Vujić Kominac na čelu Narodnog pozorišta, nakon što je ona razrešena te dužnosti na jučerašnjoj sednici Vlade Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana