Глумац Квентин Долмер, јунак филма награђеног "Златним медвједом", гостовао на "Кустендорфу"

Александра Глишић
Глумац Квентин Долмер, јунак филма награђеног "Златним медвједом", гостовао на "Кустендорфу"

МОКРА ГОРА - Добитник "Златног медвједа" у Берлину, филм "Синоними" израелског редитеља Надава Лапида, приказан је на "Кустендорфу" у оквиру селекције Савремене тенденције, а гост је био глумац Квентин Долмер.

Послије пројекције у четвртак увече одржана је радионица на којој је млади глумац говорио о свом искуству и сарадњи са Лапидом.

Прича "Синонима" прати младог Израелца који је дошао у Париз како би заборавио на своју националност и започео нови живот. Он у француском граду учи језик и сналази се уз помоћ дјевојке и младића којег игра Долмер.

- Моја колегиница Louise Che­vil­lot­te и ја представљамо пар који живи лагодно, има много пара, али пате од досаде и учмалости. У наш живот улази момак жељан промјена по сваку цијену - објашњава млади глумац.

Долмер каже да је у Француској овај филм "шокирао многе јер је, као и овом младом пару, и Француској потребно нешто ново, свјеже, генерација која ће жељети промјене".

Редитељ Надав Лапид писао је сценарио инспирисан личном судбином, јер се након завршетка војног рока преселио у Париз, прије повратка у Израел, гдје је требало да заврши студије филма и телевизије у Јерусалиму.

Лапид је носилац и француског Ордена витеза умјетности и књижевности.

Такмичарски програм "Кустендорфа" обухвата 21 кратки филм младих аутора из различитих земаља. За фестивалске награде "Златно", "Сребрно" и "Бронзано јаје" такмиче се филмови из Кине, Румуније, Бјелорусије, Мађарске, Украјине...

Из Србије филмове представљају Исидора Веселиновић "Онај који доноси кишу", Маја Новаковић "А сад се спушта вече" и Стефан Ђорђевић "Последња слика о оцу".

У оквиру музичког програма у четвртак увече су се представили Дејан Петровић и Биг бенд, који су имали енергичан наступ изводећи планетарно популарне рок и поп хитове. Сјајни дувачки оркестар дигао је на ноге и "локалце" и стране госте.

За петак увече био је најављен концерт пионира свјетске бас сцене "Click he­re", који истражују ромску музику уједињујући умјетнике из различитих култура. Бенд чине музичари из Молдавије, Француске и Румуније.

Међу овогодишњим гостима фестивала на Мокрој Гори су прослављени италијански редитељ Паоло Вирци, француски директор фотографије Мишел Аматје, редитељ Џони Ма, шаховски велемајстор Владислав Ткачијев и редитељ Карим Ајнуз.

На фестивалу је одата почаст прослављеном редитељу Пуриши Ђорђевићу, који је такође гост "Кустендорфа". Приказани су исјечци из његових најбољих филмова у којима су улоге оствариле највеће звијезде југословенског филма, нажалост оне које више нису са нама - Милена Дравић, Љубиша Самарџић и Неда Арнерић.

’’’’’’’’’’’’

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана