Glumac Kventin Dolmer, junak filma nagrađenog "Zlatnim medvjedom", gostovao na "Kustendorfu"

Aleksandra Glišić
Glumac Kventin Dolmer, junak filma nagrađenog "Zlatnim medvjedom", gostovao na "Kustendorfu"

MOKRA GORA - Dobitnik "Zlatnog medvjeda" u Berlinu, film "Sinonimi" izraelskog reditelja Nadava Lapida, prikazan je na "Kustendorfu" u okviru selekcije Savremene tendencije, a gost je bio glumac Kventin Dolmer.

Poslije projekcije u četvrtak uveče održana je radionica na kojoj je mladi glumac govorio o svom iskustvu i saradnji sa Lapidom.

Priča "Sinonima" prati mladog Izraelca koji je došao u Pariz kako bi zaboravio na svoju nacionalnost i započeo novi život. On u francuskom gradu uči jezik i snalazi se uz pomoć djevojke i mladića kojeg igra Dolmer.

- Moja koleginica Louise Che­vil­lot­te i ja predstavljamo par koji živi lagodno, ima mnogo para, ali pate od dosade i učmalosti. U naš život ulazi momak željan promjena po svaku cijenu - objašnjava mladi glumac.

Dolmer kaže da je u Francuskoj ovaj film "šokirao mnoge jer je, kao i ovom mladom paru, i Francuskoj potrebno nešto novo, svježe, generacija koja će željeti promjene".

Reditelj Nadav Lapid pisao je scenario inspirisan ličnom sudbinom, jer se nakon završetka vojnog roka preselio u Pariz, prije povratka u Izrael, gdje je trebalo da završi studije filma i televizije u Jerusalimu.

Lapid je nosilac i francuskog Ordena viteza umjetnosti i književnosti.

Takmičarski program "Kustendorfa" obuhvata 21 kratki film mladih autora iz različitih zemalja. Za festivalske nagrade "Zlatno", "Srebrno" i "Bronzano jaje" takmiče se filmovi iz Kine, Rumunije, Bjelorusije, Mađarske, Ukrajine...

Iz Srbije filmove predstavljaju Isidora Veselinović "Onaj koji donosi kišu", Maja Novaković "A sad se spušta veče" i Stefan Đorđević "Poslednja slika o ocu".

U okviru muzičkog programa u četvrtak uveče su se predstavili Dejan Petrović i Big bend, koji su imali energičan nastup izvodeći planetarno popularne rok i pop hitove. Sjajni duvački orkestar digao je na noge i "lokalce" i strane goste.

Za petak uveče bio je najavljen koncert pionira svjetske bas scene "Click he­re", koji istražuju romsku muziku ujedinjujući umjetnike iz različitih kultura. Bend čine muzičari iz Moldavije, Francuske i Rumunije.

Među ovogodišnjim gostima festivala na Mokroj Gori su proslavljeni italijanski reditelj Paolo Virci, francuski direktor fotografije Mišel Amatje, reditelj Džoni Ma, šahovski velemajstor Vladislav Tkačijev i reditelj Karim Ajnuz.

Na festivalu je odata počast proslavljenom reditelju Puriši Đorđeviću, koji je takođe gost "Kustendorfa". Prikazani su isječci iz njegovih najboljih filmova u kojima su uloge ostvarile najveće zvijezde jugoslovenskog filma, nažalost one koje više nisu sa nama - Milena Dravić, Ljubiša Samardžić i Neda Arnerić.

’’’’’’’’’’’’

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana