Филм “Отац” Срдана Голубовића освојио награде у Пули

Г.С.
Филм “Отац” Срдана Голубовића освојио награде у Пули

ПУЛА, 4. септембра (Тањуг) - Играни филм “Отац” Срдана Голубовића са просечном оценом 5,0 освојио је награду публике “Златна врата Пуле” на управо завршеном филмском фестивалу у Пули, јавили су организатори.

 

 

 

Публика је гласањем за Хрватски програм приказан у Арени доделила награду српском филму, док је Златна арена у категорији “Мањинске хрватске продукције” за глумачко остварење припала Горану Богдану за главну улогу Николе у филму “Отац”.

Жири је навео образложење глумачке награде - “Суптилно и емотивно, бриљантно одиграна улога оца који се бори за своју децу”.

Психолошка драма “Отац” о мучној борби анти-хероја који касније постаје херој, победила је у конкуренцији за Награду публике друге наслове као “Матер”, “Маре”, “Глас”, “Рибање и рибарско преговарање”, “Тереза37”.

Велика Златна арена за најбољи филм додељена је филму “Тереза37” продуцентске куће ”Фоцус Медиа” Ирене Марковић, а исти филм осваја и Арену за режију - Данило Шербеџија, као и сценарио - Лана Барић, иначе дебитантско дело ове глумице.

Златну арену за најбољу главну мушку улогу Хрватског програма - “Хрватски филм”, освојио је Раде Шербеџија за ролу писца Петра Хекторовића у филму “Рибање и рибарско приговарање” Милана Тренца, према образложењу: “Отменошћу и топлином, глумачком мудрошћу и шармом дочарао је живот и дело великога ренесансног књижевника”.

Златна арена за исти филм, али за најбољу споредну мушку улогу отишла је у руке Леону Лучеву, за улогу Паскоја, а овог глумца публика у Србији зна по филмовима “Кругови”, “Терет”, “Бићемо прваци света”, као и серији “Дуг мору”.

Златна арена за главну женску улогу осваја Дарија Лоренци Флац у филму “Матер" Јуре Павловића, а за најбољу споредну женску улогу припала је Ивани Рошчић за улогу у филму “Тереза37” Данила Шербеџије.

У категорији “Мањинске хрватске копродукције” Златна арена за најбољи филм дођељује се делу “Агина кућа” Лендите Зећирај, док је за режију Арену добио Метод Певец за филм “Ја сам Френк”.

Награда “Бреза” за најбољег дебитанта отишла је сценаристи и редитељу Јури Павловићу за филм “Матер”, у програму “Хрватски филм”.

Оцењивачки суд 67. Пулског филмског фестивала који чине Лина Кешић (председница), Дана Будисављевић, Ксенија Маринковић, Весна Морт и Данко Вучиновић, посебно похваљује глумачка достигнућа Марије Шкаричић у филмовима “Маре” и “Тереза37”, као и мањинску копродукцију под називом “Груди” Марије Перовић.

Златна арена је додељена и за друге категорије у које спадају: обликовање звука, маска, визуални ефекти, костимографија, сценографија, музика, монтажа и камера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана