Film “Otac” Srdana Golubovića osvojio nagrade u Puli

G.S.
Film “Otac” Srdana Golubovića osvojio nagrade u Puli

PULA, 4. septembra (Tanjug) - Igrani film “Otac” Srdana Golubovića sa prosečnom ocenom 5,0 osvojio je nagradu publike “Zlatna vrata Pule” na upravo završenom filmskom festivalu u Puli, javili su organizatori.

 

 

 

Publika je glasanjem za Hrvatski program prikazan u Areni dodelila nagradu srpskom filmu, dok je Zlatna arena u kategoriji “Manjinske hrvatske produkcije” za glumačko ostvarenje pripala Goranu Bogdanu za glavnu ulogu Nikole u filmu “Otac”.

Žiri je naveo obrazloženje glumačke nagrade - “Suptilno i emotivno, briljantno odigrana uloga oca koji se bori za svoju decu”.

Psihološka drama “Otac” o mučnoj borbi anti-heroja koji kasnije postaje heroj, pobedila je u konkurenciji za Nagradu publike druge naslove kao “Mater”, “Mare”, “Glas”, “Ribanje i ribarsko pregovaranje”, “Tereza37”.

Velika Zlatna arena za najbolji film dodeljena je filmu “Tereza37” producentske kuće ”Focus Media” Irene Marković, a isti film osvaja i Arenu za režiju - Danilo Šerbedžija, kao i scenario - Lana Barić, inače debitantsko delo ove glumice.

Zlatnu arenu za najbolju glavnu mušku ulogu Hrvatskog programa - “Hrvatski film”, osvojio je Rade Šerbedžija za rolu pisca Petra Hektorovića u filmu “Ribanje i ribarsko prigovaranje” Milana Trenca, prema obrazloženju: “Otmenošću i toplinom, glumačkom mudrošću i šarmom dočarao je život i delo velikoga renesansnog književnika”.

Zlatna arena za isti film, ali za najbolju sporednu mušku ulogu otišla je u ruke Leonu Lučevu, za ulogu Paskoja, a ovog glumca publika u Srbiji zna po filmovima “Krugovi”, “Teret”, “Bićemo prvaci sveta”, kao i seriji “Dug moru”.

Zlatna arena za glavnu žensku ulogu osvaja Darija Lorenci Flac u filmu “Mater" Jure Pavlovića, a za najbolju sporednu žensku ulogu pripala je Ivani Roščić za ulogu u filmu “Tereza37” Danila Šerbedžije.

U kategoriji “Manjinske hrvatske koprodukcije” Zlatna arena za najbolji film dođeljuje se delu “Agina kuća” Lendite Zećiraj, dok je za režiju Arenu dobio Metod Pevec za film “Ja sam Frenk”.

Nagrada “Breza” za najboljeg debitanta otišla je scenaristi i reditelju Juri Pavloviću za film “Mater”, u programu “Hrvatski film”.

Ocenjivački sud 67. Pulskog filmskog festivala koji čine Lina Kešić (predsednica), Dana Budisavljević, Ksenija Marinković, Vesna Mort i Danko Vučinović, posebno pohvaljuje glumačka dostignuća Marije Škaričić u filmovima “Mare” i “Tereza37”, kao i manjinsku koprodukciju pod nazivom “Grudi” Marije Perović.

Zlatna arena je dodeljena i za druge kategorije u koje spadaju: oblikovanje zvuka, maska, vizualni efekti, kostimografija, scenografija, muzika, montaža i kamera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana