Додијељене награде Удружења америчких режисера у Лос Анђелесу: Ратна драма “1917” на трону

Миланка Митрић
Додијељене награде Удружења америчких режисера у Лос Анђелесу: Ратна драма “1917” на трону

ЛОС АНЂЕЛЕС - Режисер Сем Мендез освојио је главну награду на 72. додјели признања Удружења америчких режисера за филм “1917”, постављајући ово остварење у сам врх за освајање овогодишње награде Америчке академије за филмску умјетност и науку “Оскар”.

Филм “1917” је ратна драма, смјештена у период Првог свјетског рата, чија прича прати два британска војника у, наизглед, немогућој мисији.

Остварење је ове године награђено и “Златним глобусом” за најбољи драмски филм.

- Био сам срећан јер сам ову награду освојио прије двије деценије. Да будем искрен, нисам знао шта тачно радим. Сада осјећам да знам више - рекао је Мендез, осврћући се на 1999. годину, када је на овој истој додјели освојио признање за “Америчку љепоту”, која је окруњена и “Оскаром” за најбољи филм.

Мендез је у говору поменуо и номиноване колеге - Бонг Јун Хуа за филм “Паразит”, Мартина Скорсезеа за “Ирца”, Квентина Тарантина за “Било једном у Холивуду” и Таикуа Ваититија за остварење “Јојо Раббит”.

- Када чујеш друге режисере како размишљају и причају, схватиш да сви пролазе кроз исте проблеме. Било је заиста инспиративно - додао је Мендез.

Награда Удружења америчких режисера је један од најбољих ослонаца за предвиђање добитника “Оскара”.

Стивен Борнар и Џулија Рајхтер освојили су признање за документарац “Америцан Фацторџ”. За најбољи документарац била су номинована и сљедећа остварења:  “Пећина”, “Земља меда”, “Мејден” и “Оне Цхилд Натион”.

Најбољом драмском серијом проглашена је серија канала ХБО “Надзирачи”, за коју је награду добила Никол Касел, док је Бил Хејдер освојио признање за најбољу комедију, серију “Бери”. У категорији за најбољу комедију биле су номиноване серије “Вееп” и “Невјероватна госпођица Мејзел”, док су у категорији драмске серије у трци за награду биле “Игра престола” и “Суццессион”.

Јохан Ренк освојио је признање за најбољу кратку серију. У истој категорији, која је обухватила телевизијске серије и филмове, биле су номиноване серије “Фоссе/Вердон”, “Ел Цамино: А Бреакинг Бад Мовие” и “Њхен Тхеџ Сее Ус”.

Исте вечери додијељена су и признања за најбоље телевизијске емисије, дјечије програме и рекламе.

Прва награда Удружења америчких режисера додијељена је 1938. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана