Dodijeljene nagrade Udruženja američkih režisera u Los Anđelesu: Ratna drama “1917” na tronu

Milanka Mitrić
Dodijeljene nagrade Udruženja američkih režisera u Los Anđelesu: Ratna drama “1917” na tronu

LOS ANĐELES - Režiser Sem Mendez osvojio je glavnu nagradu na 72. dodjeli priznanja Udruženja američkih režisera za film “1917”, postavljajući ovo ostvarenje u sam vrh za osvajanje ovogodišnje nagrade Američke akademije za filmsku umjetnost i nauku “Oskar”.

Film “1917” je ratna drama, smještena u period Prvog svjetskog rata, čija priča prati dva britanska vojnika u, naizgled, nemogućoj misiji.

Ostvarenje je ove godine nagrađeno i “Zlatnim globusom” za najbolji dramski film.

- Bio sam srećan jer sam ovu nagradu osvojio prije dvije decenije. Da budem iskren, nisam znao šta tačno radim. Sada osjećam da znam više - rekao je Mendez, osvrćući se na 1999. godinu, kada je na ovoj istoj dodjeli osvojio priznanje za “Američku ljepotu”, koja je okrunjena i “Oskarom” za najbolji film.

Mendez je u govoru pomenuo i nominovane kolege - Bong Jun Hua za film “Parazit”, Martina Skorsezea za “Irca”, Kventina Tarantina za “Bilo jednom u Holivudu” i Taikua Vaititija za ostvarenje “Jojo Rabbit”.

- Kada čuješ druge režisere kako razmišljaju i pričaju, shvatiš da svi prolaze kroz iste probleme. Bilo je zaista inspirativno - dodao je Mendez.

Nagrada Udruženja američkih režisera je jedan od najboljih oslonaca za predviđanje dobitnika “Oskara”.

Stiven Bornar i Džulija Rajhter osvojili su priznanje za dokumentarac “American Factordž”. Za najbolji dokumentarac bila su nominovana i sljedeća ostvarenja:  “Pećina”, “Zemlja meda”, “Mejden” i “One Child Nation”.

Najboljom dramskom serijom proglašena je serija kanala HBO “Nadzirači”, za koju je nagradu dobila Nikol Kasel, dok je Bil Hejder osvojio priznanje za najbolju komediju, seriju “Beri”. U kategoriji za najbolju komediju bile su nominovane serije “Veep” i “Nevjerovatna gospođica Mejzel”, dok su u kategoriji dramske serije u trci za nagradu bile “Igra prestola” i “Succession”.

Johan Renk osvojio je priznanje za najbolju kratku seriju. U istoj kategoriji, koja je obuhvatila televizijske serije i filmove, bile su nominovane serije “Fosse/Verdon”, “El Camino: A Breaking Bad Movie” i “Njhen Thedž See Us”.

Iste večeri dodijeljena su i priznanja za najbolje televizijske emisije, dječije programe i reklame.

Prva nagrada Udruženja američkih režisera dodijeljena je 1938. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana