“Ђорђе Пејановић” и у рогатичкој библиотеци: Признање као круна на рад

С. М.
“Ђорђе Пејановић” и у рогатичкој библиотеци: Признање као круна на рад

РОГАТИЦА - Библиотекарство у Рогатици има дугу традицију. Баштини га Народна библиотека “Војислав Лубарда”, која је посљедњи носилац Повеље и награде “Ђорђе Пејановић”, као највећег признања које се у Републици Српској може добити у овој области.

Повеља је прије неколико дана уручена директорици рогатичке библиотеке Мињи Крсмановић, која је за “Глас Српске” казала нешто о раду који је довео до добијања признања.

- Да би се дошло до овог признања библиотека треба да оствари запажене резултате у промоцији библиотекарства и библиотечке дјелатности, да постиже резултате који представљају допринос унапређењу библиотекарства и библиотечке дјелатности и професије, да развија све облике културних дјелатности с циљем популаризације књиге и других врста библиотечке грађе и да је максимално активна у културном и јавном животу у својој средини - рекла је она и додала да су услови били испуњени, а укључивали су и организацију догађаја, као што су књижевне вечери, обиљежавање рођендана писаца, матерњег језика и писмености.

И у години пандемије врата библиотеке била су широм отворена уз поштивање прописаних епидемиолошких мјера.

- Увели смо активност “Књига на кућним вратима” за све оне којима је било ограничено кретање из било којег разлога. Било је довољно да се упути позив и неко од библиотекара донио би жељену књигу. И поред пандемије ниједан дан нисмо прекидали рад и били смо на услузи читалаца, чији број је стално растао - закључује она и додаје да је број књига у овој установи премашио 36.000.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана