“Đorđe Pejanović” i u rogatičkoj biblioteci: Priznanje kao kruna na rad

S. M.
“Đorđe Pejanović” i u rogatičkoj biblioteci: Priznanje kao kruna na rad

ROGATICA - Bibliotekarstvo u Rogatici ima dugu tradiciju. Baštini ga Narodna biblioteka “Vojislav Lubarda”, koja je posljednji nosilac Povelje i nagrade “Đorđe Pejanović”, kao najvećeg priznanja koje se u Republici Srpskoj može dobiti u ovoj oblasti.

Povelja je prije nekoliko dana uručena direktorici rogatičke biblioteke Minji Krsmanović, koja je za “Glas Srpske” kazala nešto o radu koji je doveo do dobijanja priznanja.

- Da bi se došlo do ovog priznanja biblioteka treba da ostvari zapažene rezultate u promociji bibliotekarstva i bibliotečke djelatnosti, da postiže rezultate koji predstavljaju doprinos unapređenju bibliotekarstva i bibliotečke djelatnosti i profesije, da razvija sve oblike kulturnih djelatnosti s ciljem popularizacije knjige i drugih vrsta bibliotečke građe i da je maksimalno aktivna u kulturnom i javnom životu u svojoj sredini - rekla je ona i dodala da su uslovi bili ispunjeni, a uključivali su i organizaciju događaja, kao što su književne večeri, obilježavanje rođendana pisaca, maternjeg jezika i pismenosti.

I u godini pandemije vrata biblioteke bila su širom otvorena uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera.

- Uveli smo aktivnost “Knjiga na kućnim vratima” za sve one kojima je bilo ograničeno kretanje iz bilo kojeg razloga. Bilo je dovoljno da se uputi poziv i neko od bibliotekara donio bi željenu knjigu. I pored pandemije nijedan dan nismo prekidali rad i bili smo na usluzi čitalaca, čiji broj je stalno rastao - zaključuje ona i dodaje da je broj knjiga u ovoj ustanovi premašio 36.000.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana