Данило Киш - писац и јунак прича

Александра Глишић
Данило Киш - писац и јунак прича

Бањалука - Славни мајстор пера и аутор дјела која су га већ давно уписала у књигу вјечности, Данило Киш, и сам је постао јунак прича које је међу корице сакупио књижевник Миленко Стојичић.

Вриједност антологије "Приче о Данилу Кишу" коју је Стојичић, како каже, припремао десетак година, препознао је директор и уредник Издавачке куће "Архипелаг" из Београда Гојко Божовић.

Прве утиске о дјелу издавач, али и књижевни критичар Божовић, изнио је јуче на промоцији у Бањалуци, када је о овом дјелу говорила и угледна књижевница Вида Огњеновић. У сали за промоције Радио-телевизије Републике Српске поштоваоци Кишовог лика и дјела имали су прилику да чују и причу о антологији из угла Миленка Стојичића.

Огњеновићева сматра да ко год чита Данила Киша постаје кишолог.

- Његове књиге не можете читати само да прође време или у чекаоници код зубара и на аеродрому. Ова антологија је веома значајна зато што је окупила људе који су познаваоци дела овог писца, а то могу да сажму у есеј, коментар... Види се да је Стојичић радио дуго, исцрпно, зналачки - оцијенила је Огњеновићева.

Посебно истиче да је дјело "Приче о Кишу" свједочанство колико је овај чаробњак писане ријечи читан и још недовољно прочитан.

- Тешко је писати и разговарати о Кишу зато што је његово дело веома сложено писано. Зато је избор људи који су га читали и који су писали о њему у овој књизи врло важан. Аутор антологије је одабрао људе који се баве књижевношћу готово на кишовски начин - примијетила је Огњеновићева, наглашавајући да посебну драж књизи даје чињеница да писци у антологији пишу различитим манирима.

Стојичић је на промоцији говорио из угла човјека који чита дјела Данила Киша од гимназијских дана.

- Моја читалачка еуфорија резултирала је оваквом антологијом. У међувремену су се догодиле многе ствари од мог првог гимназијског читања до данас. Имао сам част да упознам Киша и то је први утисак који је пресудио да се бавим овом књигом - испричао је аутор антологије.

Све је почело када је написао приповијетку у којој је легендарни писац лик и почео да истражује ко се још тиме бавио.

- Дошао сам до податка да је 35 аутора из бивше Југославије, а међу њима су Твртко Куленовић, Драган Великић, Давид Албахари написало приче у којима су јунаци Киш или неки од његових ликова. Моја нова књига показује колико је овај писац жив - указује Стојичић.

Гојко Божовић признаје да постоји много добрих разлога због којих је "Архипелаг" објавио ову антологију.

- Ту је низ савремених приповедача, од оних који су били пријатељи славног писца до оних који настављају његов стил у књижевности. Изнова се потврђује да се у свакој генерацији читалаца појављују нови тумачи његове књижевности. Природно је да издавач који објављује Кишова сабрана дела објави и ову антологију - закључио је Божовић.

Задовољство читања

- Када је Миленко Стојичић приредио овај рукопис, имао сам задовољство да поново читам неке приче и да се подсетим оних које сам био помало заборавио. Неке ми нису биле сасвим познате иако долазе од аутора које знам. Сигуран сам да ће читаоци пронаћи причу коју нису раније знали. Али све оне добиле су нове тонове - каже Гојко Божовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана