Danilo Kiš - pisac i junak priča

Aleksandra Glišić
Danilo Kiš - pisac i junak priča

Banjaluka - Slavni majstor pera i autor djela koja su ga već davno upisala u knjigu vječnosti, Danilo Kiš, i sam je postao junak priča koje je među korice sakupio književnik Milenko Stojičić.

Vrijednost antologije "Priče o Danilu Kišu" koju je Stojičić, kako kaže, pripremao desetak godina, prepoznao je direktor i urednik Izdavačke kuće "Arhipelag" iz Beograda Gojko Božović.

Prve utiske o djelu izdavač, ali i književni kritičar Božović, iznio je juče na promociji u Banjaluci, kada je o ovom djelu govorila i ugledna književnica Vida Ognjenović. U sali za promocije Radio-televizije Republike Srpske poštovaoci Kišovog lika i djela imali su priliku da čuju i priču o antologiji iz ugla Milenka Stojičića.

Ognjenovićeva smatra da ko god čita Danila Kiša postaje kišolog.

- Njegove knjige ne možete čitati samo da prođe vreme ili u čekaonici kod zubara i na aerodromu. Ova antologija je veoma značajna zato što je okupila ljude koji su poznavaoci dela ovog pisca, a to mogu da sažmu u esej, komentar... Vidi se da je Stojičić radio dugo, iscrpno, znalački - ocijenila je Ognjenovićeva.

Posebno ističe da je djelo "Priče o Kišu" svjedočanstvo koliko je ovaj čarobnjak pisane riječi čitan i još nedovoljno pročitan.

- Teško je pisati i razgovarati o Kišu zato što je njegovo delo veoma složeno pisano. Zato je izbor ljudi koji su ga čitali i koji su pisali o njemu u ovoj knjizi vrlo važan. Autor antologije je odabrao ljude koji se bave književnošću gotovo na kišovski način - primijetila je Ognjenovićeva, naglašavajući da posebnu draž knjizi daje činjenica da pisci u antologiji pišu različitim manirima.

Stojičić je na promociji govorio iz ugla čovjeka koji čita djela Danila Kiša od gimnazijskih dana.

- Moja čitalačka euforija rezultirala je ovakvom antologijom. U međuvremenu su se dogodile mnoge stvari od mog prvog gimnazijskog čitanja do danas. Imao sam čast da upoznam Kiša i to je prvi utisak koji je presudio da se bavim ovom knjigom - ispričao je autor antologije.

Sve je počelo kada je napisao pripovijetku u kojoj je legendarni pisac lik i počeo da istražuje ko se još time bavio.

- Došao sam do podatka da je 35 autora iz bivše Jugoslavije, a među njima su Tvrtko Kulenović, Dragan Velikić, David Albahari napisalo priče u kojima su junaci Kiš ili neki od njegovih likova. Moja nova knjiga pokazuje koliko je ovaj pisac živ - ukazuje Stojičić.

Gojko Božović priznaje da postoji mnogo dobrih razloga zbog kojih je "Arhipelag" objavio ovu antologiju.

- Tu je niz savremenih pripovedača, od onih koji su bili prijatelji slavnog pisca do onih koji nastavljaju njegov stil u književnosti. Iznova se potvrđuje da se u svakoj generaciji čitalaca pojavljuju novi tumači njegove književnosti. Prirodno je da izdavač koji objavljuje Kišova sabrana dela objavi i ovu antologiju - zaključio je Božović.

Zadovoljstvo čitanja

- Kada je Milenko Stojičić priredio ovaj rukopis, imao sam zadovoljstvo da ponovo čitam neke priče i da se podsetim onih koje sam bio pomalo zaboravio. Neke mi nisu bile sasvim poznate iako dolaze od autora koje znam. Siguran sam da će čitaoci pronaći priču koju nisu ranije znali. Ali sve one dobile su nove tonove - kaže Gojko Božović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Preminuo čuveni režiser
Preminuo čuveni režiser
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana