Братунац: Промовисана књига "Исповести" Љиљане Булатовић Медић

Срна
Братунац: Промовисана књига "Исповести" Љиљане Булатовић Медић

БРАТУНАЦ - У Дому културе у Братунцу вечерас је промовисана књига "Исповести", аутора Љиљане Булатовић Медић.

Булатовићева је изјавила Срни да је ово друго, проширено издање њене књиге "Исповести" која је први пут објављена 1996. године.

"Ово издање припремила сам након добијања награде `Златно перо` коју Друштво новинара Војводине додељује за изузетна новинарска достигнућа и допринос укупном развоју и унапређењу новинарства под геслом `Истина, поштење, традиција`, а ја бих додала и искреност", рекла је Медићева.

Она је навела да је ова књига једним дијелом аутобиографска јер говори о њеном животу, омладинском раду и учешћу у омладинском и партијском раду, те некадашњим омладинским радним акцијама и политичком животу у социјалистичкој Југославији.

Други дио књиге односи се на њен новинарски и истраживачки рад и текстове објављене у пријератним годинама и периоду распада Југославије, затим у ратном периоду.

Ријеч је о уводницима и коментарима због којих је тада осуђивана, а вријеме је показало да су то биле реалне процјене и да су се многа њена предвиђања, нажалост, обистинила и да је дошло до распада тадашње заједничке државе.

Трећи дио односи се на послијератни новинарски рад и упорно, истрајно трагање за истином о српским страдањима, и то је њен допринос спречавању ревизије историје која је присутна на овим просторима.

Објавила је 11 књига о савременој историји Балкана.

Булатовићева је рекла да је ово прва новинарска награда коју је добила и одлучила је да ову књигу, коју чине њени новинарски текстови, посвети мајци, која је убијена као партизанка 1944. године, када је она имала четири године.

Посебан допринос у богатој новинарској каријери, у којој је објавила више од 20 књига, Булатовићева је дала истраживању страдања српског народа на подручју средњег Подриња, као и доказивању истине и одбрани генерала Ратка Младића од оптужби за злочине које није починио.

Говорећи на промоцији рецензент књиге, новинар Споменка Деретић рекла је да је ово друго издање, али да је та допуњеност показала богатство новинарског стваралаштва и истраживања којем се Булатовићева потпуно посветила посљедњих 25 година.

"Ова књига ме подсјећа на једну велику јабуку која је тек сада донијела свој пуни род. Ова књига показује невјероватну храброст Љиљане Булатовић што је генетско насљеђе, јер је и њена мајка као партизанка била позната по изузетној храбрости", оцијенила је Деретићева.

О књизи је говорио и сниматељ Телевизије Београд Мића Урошевић, који је истакао пуну посвећеност Булатовићеве истини и њену упорну борбу против ревизије историје и доказивању истине која онемогућава и оповргава историјске неистине.

Урошевић је навео да су у текстовима у овој књизи обрађене скоро све теме и догађаји који су задесили српски народ у посљедњих пола вијека.

Организатор промоције је Дом културе Братунац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана