Bratunac: Promovisana knjiga "Ispovesti" Ljiljane Bulatović Medić

Srna
Bratunac: Promovisana knjiga "Ispovesti" Ljiljane Bulatović Medić

BRATUNAC - U Domu kulture u Bratuncu večeras je promovisana knjiga "Ispovesti", autora Ljiljane Bulatović Medić.

Bulatovićeva je izjavila Srni da je ovo drugo, prošireno izdanje njene knjige "Ispovesti" koja je prvi put objavljena 1996. godine.

"Ovo izdanje pripremila sam nakon dobijanja nagrade `Zlatno pero` koju Društvo novinara Vojvodine dodeljuje za izuzetna novinarska dostignuća i doprinos ukupnom razvoju i unapređenju novinarstva pod geslom `Istina, poštenje, tradicija`, a ja bih dodala i iskrenost", rekla je Medićeva.

Ona je navela da je ova knjiga jednim dijelom autobiografska jer govori o njenom životu, omladinskom radu i učešću u omladinskom i partijskom radu, te nekadašnjim omladinskim radnim akcijama i političkom životu u socijalističkoj Jugoslaviji.

Drugi dio knjige odnosi se na njen novinarski i istraživački rad i tekstove objavljene u prijeratnim godinama i periodu raspada Jugoslavije, zatim u ratnom periodu.

Riječ je o uvodnicima i komentarima zbog kojih je tada osuđivana, a vrijeme je pokazalo da su to bile realne procjene i da su se mnoga njena predviđanja, nažalost, obistinila i da je došlo do raspada tadašnje zajedničke države.

Treći dio odnosi se na poslijeratni novinarski rad i uporno, istrajno traganje za istinom o srpskim stradanjima, i to je njen doprinos sprečavanju revizije istorije koja je prisutna na ovim prostorima.

Objavila je 11 knjiga o savremenoj istoriji Balkana.

Bulatovićeva je rekla da je ovo prva novinarska nagrada koju je dobila i odlučila je da ovu knjigu, koju čine njeni novinarski tekstovi, posveti majci, koja je ubijena kao partizanka 1944. godine, kada je ona imala četiri godine.

Poseban doprinos u bogatoj novinarskoj karijeri, u kojoj je objavila više od 20 knjiga, Bulatovićeva je dala istraživanju stradanja srpskog naroda na području srednjeg Podrinja, kao i dokazivanju istine i odbrani generala Ratka Mladića od optužbi za zločine koje nije počinio.

Govoreći na promociji recenzent knjige, novinar Spomenka Deretić rekla je da je ovo drugo izdanje, ali da je ta dopunjenost pokazala bogatstvo novinarskog stvaralaštva i istraživanja kojem se Bulatovićeva potpuno posvetila posljednjih 25 godina.

"Ova knjiga me podsjeća na jednu veliku jabuku koja je tek sada donijela svoj puni rod. Ova knjiga pokazuje nevjerovatnu hrabrost Ljiljane Bulatović što je genetsko nasljeđe, jer je i njena majka kao partizanka bila poznata po izuzetnoj hrabrosti", ocijenila je Deretićeva.

O knjizi je govorio i snimatelj Televizije Beograd Mića Urošević, koji je istakao punu posvećenost Bulatovićeve istini i njenu upornu borbu protiv revizije istorije i dokazivanju istine koja onemogućava i opovrgava istorijske neistine.

Urošević je naveo da su u tekstovima u ovoj knjizi obrađene skoro sve teme i događaji koji su zadesili srpski narod u posljednjih pola vijeka.

Organizator promocije je Dom kulture Bratunac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana