Бенкси прекретница у модерној умјетности

Г.С.
Бенкси прекретница у модерној умјетности

Блокчејн компанија спалила је умјетничко дјело познатог анонимног умјетника Бенксија да би га претворила у виртуелну дигиталну имовину, а по свему судећи с овом праксом наставиће се и у будућности.

Блокчејн компанија “Инџектив протокол” платила је 95.000 Бенксијеву графику названу “Морони”, која је на аукцији продавана под слоганом: “Не могу да вјерујем да ви морони стварно купујете ово”, а потом су уживо преносили спаљивање.

Овај Бенксијев рад ће сада бити доступан једино као НФТ, односно незамјењиви токен и може се погледати и купити само дигитално.

Гледаоци који су пратили овај перформанс имали су помијешана осјећања због уништавања умјетничког дјела, а неки су то назвали и “прекретницом у модерној историји умјетности” и “једном од најпанкерскијих ствари”.

Други су изразили гнушање због спаљивања Бенксијевог дјела, док су неки чак посумњали да је овај чин “стваран, а да није само неки маркетиншки штос”.

Међутим, новинари Си-Би-Ес њуза били су у могућности да виде потврду о аутентичности и о уплати, па су потврдили да је овај перформанс аутентичан.

Мирза Удин, један од чланова “Инџектив протокола”, истакао је да они овај догађај посматрају као израз умјетности.

- Намјерно смо се одлучили за Бенксијев рад јер је он сам на аукцији уништио сопствено умјетничко дјело - казао је Удин.

У посљедње вријеме НФТ умјетност постаје све популарнија, а ту се могу видјети илустрације, албуми и видео-снимци који понекад вриједе милионе.

Канадска умјетница и музичарка Клер Буше недавно је продала умјетничку колекцију вриједну шест милиона долара као НФТ, а америчка рок група “Kings of Leon” намјерава да свој предстојећи албум “When You See Yourself” објави у овом формату.

НФТ-ови су осмишљени тако да власнику пруже нешто што је уникатно и несвакидашње. То је, на крају крајева, јединствена карта за трговање, међутим, није замјењива, када је замијените за другу карту, добијете нешто сасвим друго.

Провокација

Умјетник Бенкси не престаје да шокира. Наиме, он је током ноћи у енглеском граду Редингу на зиду локалног затвора нацртао провокативан цртеж. Он је насликао робијаша како бјежи из тог затвора. Бенкси је на свом “Инстаграм” профилу објавио кратак видео на којем се види како је исцртао зидине. То је изазвало мноштво реакција, а многи су навели да је Бенкси надмашио себе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана