Benksi prekretnica u modernoj umjetnosti

G.S.
Benksi prekretnica u modernoj umjetnosti

Blokčejn kompanija spalila je umjetničko djelo poznatog anonimnog umjetnika Benksija da bi ga pretvorila u virtuelnu digitalnu imovinu, a po svemu sudeći s ovom praksom nastaviće se i u budućnosti.

Blokčejn kompanija “Indžektiv protokol” platila je 95.000 Benksijevu grafiku nazvanu “Moroni”, koja je na aukciji prodavana pod sloganom: “Ne mogu da vjerujem da vi moroni stvarno kupujete ovo”, a potom su uživo prenosili spaljivanje.

Ovaj Benksijev rad će sada biti dostupan jedino kao NFT, odnosno nezamjenjivi token i može se pogledati i kupiti samo digitalno.

Gledaoci koji su pratili ovaj performans imali su pomiješana osjećanja zbog uništavanja umjetničkog djela, a neki su to nazvali i “prekretnicom u modernoj istoriji umjetnosti” i “jednom od najpankerskijih stvari”.

Drugi su izrazili gnušanje zbog spaljivanja Benksijevog djela, dok su neki čak posumnjali da je ovaj čin “stvaran, a da nije samo neki marketinški štos”.

Međutim, novinari Si-Bi-Es njuza bili su u mogućnosti da vide potvrdu o autentičnosti i o uplati, pa su potvrdili da je ovaj performans autentičan.

Mirza Udin, jedan od članova “Indžektiv protokola”, istakao je da oni ovaj događaj posmatraju kao izraz umjetnosti.

- Namjerno smo se odlučili za Benksijev rad jer je on sam na aukciji uništio sopstveno umjetničko djelo - kazao je Udin.

U posljednje vrijeme NFT umjetnost postaje sve popularnija, a tu se mogu vidjeti ilustracije, albumi i video-snimci koji ponekad vrijede milione.

Kanadska umjetnica i muzičarka Kler Buše nedavno je prodala umjetničku kolekciju vrijednu šest miliona dolara kao NFT, a američka rok grupa “Kings of Leon” namjerava da svoj predstojeći album “When You See Yourself” objavi u ovom formatu.

NFT-ovi su osmišljeni tako da vlasniku pruže nešto što je unikatno i nesvakidašnje. To je, na kraju krajeva, jedinstvena karta za trgovanje, međutim, nije zamjenjiva, kada je zamijenite za drugu kartu, dobijete nešto sasvim drugo.

Provokacija

Umjetnik Benksi ne prestaje da šokira. Naime, on je tokom noći u engleskom gradu Redingu na zidu lokalnog zatvora nacrtao provokativan crtež. On je naslikao robijaša kako bježi iz tog zatvora. Benksi je na svom “Instagram” profilu objavio kratak video na kojem se vidi kako je iscrtao zidine. To je izazvalo mnoštvo reakcija, a mnogi su naveli da je Benksi nadmašio sebe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana