Беге Фанк објавио књигу “Добар Реп: како сам објаснио и завршио прави реп”: Одрастање уз риму и ритам

Бранислав Предојевић
Foto: Ренато Мисколци

БЕОГРАД - Издавачка кућа “Popbooks” објавила је дебитантску књигу аутора Предрага Вукчевића или Беге Фанка, под називом “Добар Реп: како сам објаснио и завршио прави реп”.

Сама књига Предрага Вукчевића несвакидашње је провокативна вожња кроз историју стила, набијена ерудицијом, ставом и можда најважније духом! Ријеч је о аутентично написаном водичу кроз најважније социолошке и друштвене феномене афроамеричке културе друге половине 20. вијека, који у средиште друштвених превирања поставља реп муљатора као виталну борбену машину спремну да се успјешно носи како са бјелачким расизмом, тако и са капиталистичком репресијом коју је бијела заједница наметнула осталима.

Паралелно с тим, књига заговара превредновање српске и југословенске традиције засноване на битовима и римама, анализирајући и дајући неријетко ексцентрична, али увијек духовита и аргументована тумачења стилова домаћих аутора (Bad Copy,  Генерал Ту, Москри...).

Читава нарација о репу као жанру дата је с обзиром на зачетак и развој српске реп културе, али не као удаљеног феномена историјског проучавања, већ као дијела проживљеног искуства које је, како он то сам каже, њега обликовало као аутора.

- Стигла је књига у којој сам уз личне приче о одрастању с репом и о томе како га је моја генерација одомаћивала на нашим просторима, решио и глобално најважније питање - “Шта је (прави) реп?”. А затим, као да то све није довољно, показао и како сам тај прави реп својим концептом доброг репа логички извео до краја, завршио његову историју - рекао је Беге Фанк, додајући да његове изјаве не звуче превише разметљиво, већ оне заиста јесу такве и то намјерно.

- Објаснио сам због чега је битно бити разметљив, бити кул и како нас томе уче мноштва превара разних варалица, а највише црних муљатора и елите муљаторске екипе - црних макроа. Коначно, објаснио сам како сам преварио себе да бих постао апсолутно добар - каже Вукчевић.

Постоје књиге које биљеже историју одређеног периода популарне културе и оне које се баве каријером неког аутора-бенда. Постоје аутобиографије и књиге које феномене поп културе сагледавају из академског угла, али ријетко се срећу оне које на убједљив начин садрже све то, чинећи цјелину. Зато “Добар Реп” Предрага Вукчевића представља риједак догађај у нашој култури.

Биографија

Предраг Вукчевић, познатији као Беге Фанк (1978.), музичар је и теоретичар реп музике који је текстове о репу, хип-хопу и плесној музици објављивао на порталима “Попбокс”, “My People” и “Before after”, у часопису “Култура”, као и у магазинима “Урбан Буг” и “Хупер”. Оснивач је виртуелне заједнице Беге фанк, под чијим се окриљем од 2010. бави откривањем и афирмацијом београдских фанк садржаја. Уз неколико ЕП издања, 2019. је објавио свој једини албум  “Добар Реп”, а током каријере сарађивао је са скоро свим кључним актерима домаће реп сцене. Са Зораном Лојаницом је на српски превео једну од најзначајнијих књига о хип-хопу “Не може да стане, неће да стане - једна историја хип-хоп генерације” аутора Џефа Чанга.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана