Bege Fank objavio knjigu “Dobar Rep: kako sam objasnio i završio pravi rep”: Odrastanje uz rimu i ritam

Branislav Predojević
Foto: Renato Miskolci

BEOGRAD - Izdavačka kuća “Popbooks” objavila je debitantsku knjigu autora Predraga Vukčevića ili Bege Fanka, pod nazivom “Dobar Rep: kako sam objasnio i završio pravi rep”.

Sama knjiga Predraga Vukčevića nesvakidašnje je provokativna vožnja kroz istoriju stila, nabijena erudicijom, stavom i možda najvažnije duhom! Riječ je o autentično napisanom vodiču kroz najvažnije sociološke i društvene fenomene afroameričke kulture druge polovine 20. vijeka, koji u središte društvenih previranja postavlja rep muljatora kao vitalnu borbenu mašinu spremnu da se uspješno nosi kako sa bjelačkim rasizmom, tako i sa kapitalističkom represijom koju je bijela zajednica nametnula ostalima.

Paralelno s tim, knjiga zagovara prevrednovanje srpske i jugoslovenske tradicije zasnovane na bitovima i rimama, analizirajući i dajući nerijetko ekscentrična, ali uvijek duhovita i argumentovana tumačenja stilova domaćih autora (Bad Copy,  General Tu, Moskri...).

Čitava naracija o repu kao žanru data je s obzirom na začetak i razvoj srpske rep kulture, ali ne kao udaljenog fenomena istorijskog proučavanja, već kao dijela proživljenog iskustva koje je, kako on to sam kaže, njega oblikovalo kao autora.

- Stigla je knjiga u kojoj sam uz lične priče o odrastanju s repom i o tome kako ga je moja generacija odomaćivala na našim prostorima, rešio i globalno najvažnije pitanje - “Šta je (pravi) rep?”. A zatim, kao da to sve nije dovoljno, pokazao i kako sam taj pravi rep svojim konceptom dobrog repa logički izveo do kraja, završio njegovu istoriju - rekao je Bege Fank, dodajući da njegove izjave ne zvuče previše razmetljivo, već one zaista jesu takve i to namjerno.

- Objasnio sam zbog čega je bitno biti razmetljiv, biti kul i kako nas tome uče mnoštva prevara raznih varalica, a najviše crnih muljatora i elite muljatorske ekipe - crnih makroa. Konačno, objasnio sam kako sam prevario sebe da bih postao apsolutno dobar - kaže Vukčević.

Postoje knjige koje bilježe istoriju određenog perioda popularne kulture i one koje se bave karijerom nekog autora-benda. Postoje autobiografije i knjige koje fenomene pop kulture sagledavaju iz akademskog ugla, ali rijetko se sreću one koje na ubjedljiv način sadrže sve to, čineći cjelinu. Zato “Dobar Rep” Predraga Vukčevića predstavlja rijedak događaj u našoj kulturi.

Biografija

Predrag Vukčević, poznatiji kao Bege Fank (1978.), muzičar je i teoretičar rep muzike koji je tekstove o repu, hip-hopu i plesnoj muzici objavljivao na portalima “Popboks”, “My People” i “Before after”, u časopisu “Kultura”, kao i u magazinima “Urban Bug” i “Huper”. Osnivač je virtuelne zajednice Bege fank, pod čijim se okriljem od 2010. bavi otkrivanjem i afirmacijom beogradskih fank sadržaja. Uz nekoliko EP izdanja, 2019. je objavio svoj jedini album  “Dobar Rep”, a tokom karijere sarađivao je sa skoro svim ključnim akterima domaće rep scene. Sa Zoranom Lojanicom je na srpski preveo jednu od najznačajnijih knjiga o hip-hopu “Ne može da stane, neće da stane - jedna istorija hip-hop generacije” autora Džefa Čanga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana