Баштина доступна посјетиоцима

Слободан Пухало
Баштина доступна посјетиоцима

ДОБОЈ - Послије пуних 18 година у Музеју у Добоју отворена је стална поставка под називом "Човјек на тлу сјеверне Босне" .

- Поставка је комплексног типа, какав је, заправо, и Музеј. Састоји се од археолошког, историјског и етнолошког дијела. Седам стотина експоната постављено је на више од 300 квадратних метара простора у три изложбене сале. Настојали смо хронолошки, од праисторије до периода СФР Југославије, кроз неке значајније догађаје, да прикажемо културно-историјску прошлост добојског подручја - истакао је директор Музеја Небојша Драгојловић.

Поставка је само мали дио богате колекције Музеја од преко 20 хиљада предмета и документације, већи дио остаће у депоима, али биће доступан посјетиоцима. Поставка ће бити допуњавана, она није статичка категорија. Aутори сталне поставке су виши кустос археолог Ђоко Јовановић, кустос историчар Милка Ћосић и кустос етнолог Небојша Драгојловић.

- Сталну поставку је дјелимично финансирало Министарство просвјете и културе Републике Српске обезбјеђивањем средстава за реализацију програмских активности Музеја, која су у протекле двије године била усмјерена управо за припрему ове изложбе. Други дио средстава издвојен је од редовних годишњих прихода које добијамо из буџета општине Добој - истакао је Драгојловић.

Музеј је основан 8. новембра 1956. године, а у данашњу зграду усељен је 1965. године, када је отворена и прва стална поставка из Народноослободилачке борбе. Послије тога, отворена је археолошка изложба као стална поставка, која је нешто касније допуњавана, а 1984. године је коначно допуњена и њен садржај се није мијењао до почетка ратних дејстава.

- Сви радници Музеја у протеклих пет и по деценија уложили су огроман труд да се вриједна културно-историјска баштина прикупи и сачува за садашње и будуће генерације. Посебно треба поменути Оливеру Ћулибрк, етнолога и првог директора Музеја, Бранка Белића, археолога и Добрилу Бијелић, етнолога, који су, такође, били директори Музеја. Они су свој радни вијек провели у Музеју у Добоју и дали велики допринос његовом раду и развоју - рекао је Драгојловић.

Публикација

Публикација под насловом "Човјек на тлу сјеверне Босне – фрагменти из прошлости", са 97 страна, допуна је сталне музејске поставке. У публикацији су предочене историјско-друштвене теме и догађаји представљени у три цјелине: "Aрхеологија сјеверне Босне, Добоја и добојског региона", "Осмовјековна историја добојског подручја" и "Етнографски записи с добојског региона".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана