Baština dostupna posjetiocima

Slobodan Puhalo
Baština dostupna posjetiocima

DOBOJ - Poslije punih 18 godina u Muzeju u Doboju otvorena je stalna postavka pod nazivom "Čovjek na tlu sjeverne Bosne" .

- Postavka je kompleksnog tipa, kakav je, zapravo, i Muzej. Sastoji se od arheološkog, istorijskog i etnološkog dijela. Sedam stotina eksponata postavljeno je na više od 300 kvadratnih metara prostora u tri izložbene sale. Nastojali smo hronološki, od praistorije do perioda SFR Jugoslavije, kroz neke značajnije događaje, da prikažemo kulturno-istorijsku prošlost dobojskog područja - istakao je direktor Muzeja Nebojša Dragojlović.

Postavka je samo mali dio bogate kolekcije Muzeja od preko 20 hiljada predmeta i dokumentacije, veći dio ostaće u depoima, ali biće dostupan posjetiocima. Postavka će biti dopunjavana, ona nije statička kategorija. Autori stalne postavke su viši kustos arheolog Đoko Jovanović, kustos istoričar Milka Ćosić i kustos etnolog Nebojša Dragojlović.

- Stalnu postavku je djelimično finansiralo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske obezbjeđivanjem sredstava za realizaciju programskih aktivnosti Muzeja, koja su u protekle dvije godine bila usmjerena upravo za pripremu ove izložbe. Drugi dio sredstava izdvojen je od redovnih godišnjih prihoda koje dobijamo iz budžeta opštine Doboj - istakao je Dragojlović.

Muzej je osnovan 8. novembra 1956. godine, a u današnju zgradu useljen je 1965. godine, kada je otvorena i prva stalna postavka iz Narodnooslobodilačke borbe. Poslije toga, otvorena je arheološka izložba kao stalna postavka, koja je nešto kasnije dopunjavana, a 1984. godine je konačno dopunjena i njen sadržaj se nije mijenjao do početka ratnih dejstava.

- Svi radnici Muzeja u proteklih pet i po decenija uložili su ogroman trud da se vrijedna kulturno-istorijska baština prikupi i sačuva za sadašnje i buduće generacije. Posebno treba pomenuti Oliveru Ćulibrk, etnologa i prvog direktora Muzeja, Branka Belića, arheologa i Dobrilu Bijelić, etnologa, koji su, takođe, bili direktori Muzeja. Oni su svoj radni vijek proveli u Muzeju u Doboju i dali veliki doprinos njegovom radu i razvoju - rekao je Dragojlović.

Publikacija

Publikacija pod naslovom "Čovjek na tlu sjeverne Bosne – fragmenti iz prošlosti", sa 97 strana, dopuna je stalne muzejske postavke. U publikaciji su predočene istorijsko-društvene teme i događaji predstavljeni u tri cjeline: "Arheologija sjeverne Bosne, Doboja i dobojskog regiona", "Osmovjekovna istorija dobojskog područja" i "Etnografski zapisi s dobojskog regiona".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana