Бањалучани отплесали у златно доба

Александра Маџар
Бањалучани отплесали у златно доба

Бањалука - Стиховима добро познате пјесме "К'о некад у осам", уз коју је генерација 50-60-их година исписивала своје приче о љубави и животу и први пут стала на плесни подијум, са дрхтавом руком у нечијој руци, одјекнула је у концертној сали Банског двора Културног центра уз смијех и сузе људи који су осјетили трептај у срцу и присјетили се своје младости.

Почела је игранка. Занесене душе играле су у познатом ритму, срећни што су поново на даскама подијума Дома културе и што знају да вријеме не може у заборав послати тренутке проткане исконском срећом. Редали су се култни хитови "Била је тако лијепа", "Зашто ме вређаш, драга", "Let it be ", док су се уз плес и приче оних који су били дио тог времена сви присутни вратили у "златно доба"  и оживјели дух такве Бањалуке.

- Било је то вријеме пуно поезије. Доба када су се вољели најлон момци и најлон дјевојке. Недјељом се у овој дворни плесало, свирало и пјевало. Војни музичари дали су јак темељ свиркама, па су послије њих на сцену долазили све бољи и бољи музичари. Свирали смо и плесали уз западне стандарде - рекао је један од учесника програма, клавириста и хармоникаш Антун Тончо Марковић.

У публици су се могли чути коментари да се у сали Банског двора одавно није тако плесало, а главни "кривац" за то је Радмила Кулунџија, аутор књиге "Ноте сјећања  - цртице из музичког живота Бањалуке", која је окупила музичаре из педесетих, шездесетих  седамдесетих година, о којима је и писала у својој књизи.

- Ово је прекрасно вече. Жао ми је што се много посјетилаца морало вратити. Драго ми је што је било и младих људи, који су могли да виде како се и на овакав начин може забавити. За мене је ово вече емоције, духа и плеса - рекла је Кулунџија.

На сцени је свирао бањалучки бенд "Lady D", али су исто тако храбро на бину стали и чланови бенда "Сентиментално путовање". Плесне креације показали су и плесачи из клубова "Гема" и "Болеро", који су оне нешто стидљивије из публике охрабривали да изађу на подијум.

Студенти четврте године глуме на Академији умјетности шаљивим скечевима подсјетили су на неке занимљиве ликове из тог периода, који су били добри музичари, велики шармери и добри људи. Сценарио за овај програм написао је драматург Марио Ћулум, а догађај су организовали Бански двор, Академија умјетности РС и Народно позориште РС. Медијски покровитељ била је Радио-телевизија РС.

"Зелена ријека"

Најјачи аплауз дошао је уз звуке пјесме "Зелена ријека", коју је извео Емир Башић. Музички симбол града Башић је извео први пут на фестивалу "Први аплауз" 1973. године у Бањалуци. Стиховима је описан Врбас и љубав многих који су се вољели на обалама ове ријеке. Док је Емир пјевао, у позадини се чуо хор свих оних којима је ова пјесма дирнула успаване емоције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана