Banjalučani otplesali u zlatno doba

Aleksandra Madžar
Banjalučani otplesali u zlatno doba

Banjaluka - Stihovima dobro poznate pjesme "K'o nekad u osam", uz koju je generacija 50-60-ih godina ispisivala svoje priče o ljubavi i životu i prvi put stala na plesni podijum, sa drhtavom rukom u nečijoj ruci, odjeknula je u koncertnoj sali Banskog dvora Kulturnog centra uz smijeh i suze ljudi koji su osjetili treptaj u srcu i prisjetili se svoje mladosti.

Počela je igranka. Zanesene duše igrale su u poznatom ritmu, srećni što su ponovo na daskama podijuma Doma kulture i što znaju da vrijeme ne može u zaborav poslati trenutke protkane iskonskom srećom. Redali su se kultni hitovi "Bila je tako lijepa", "Zašto me vređaš, draga", "Let it be ", dok su se uz ples i priče onih koji su bili dio tog vremena svi prisutni vratili u "zlatno doba"  i oživjeli duh takve Banjaluke.

- Bilo je to vrijeme puno poezije. Doba kada su se voljeli najlon momci i najlon djevojke. Nedjeljom se u ovoj dvorni plesalo, sviralo i pjevalo. Vojni muzičari dali su jak temelj svirkama, pa su poslije njih na scenu dolazili sve bolji i bolji muzičari. Svirali smo i plesali uz zapadne standarde - rekao je jedan od učesnika programa, klavirista i harmonikaš Antun Tončo Marković.

U publici su se mogli čuti komentari da se u sali Banskog dvora odavno nije tako plesalo, a glavni "krivac" za to je Radmila Kulundžija, autor knjige "Note sjećanja  - crtice iz muzičkog života Banjaluke", koja je okupila muzičare iz pedesetih, šezdesetih  sedamdesetih godina, o kojima je i pisala u svojoj knjizi.

- Ovo je prekrasno veče. Žao mi je što se mnogo posjetilaca moralo vratiti. Drago mi je što je bilo i mladih ljudi, koji su mogli da vide kako se i na ovakav način može zabaviti. Za mene je ovo veče emocije, duha i plesa - rekla je Kulundžija.

Na sceni je svirao banjalučki bend "Lady D", ali su isto tako hrabro na binu stali i članovi benda "Sentimentalno putovanje". Plesne kreacije pokazali su i plesači iz klubova "Gema" i "Bolero", koji su one nešto stidljivije iz publike ohrabrivali da izađu na podijum.

Studenti četvrte godine glume na Akademiji umjetnosti šaljivim skečevima podsjetili su na neke zanimljive likove iz tog perioda, koji su bili dobri muzičari, veliki šarmeri i dobri ljudi. Scenario za ovaj program napisao je dramaturg Mario Ćulum, a događaj su organizovali Banski dvor, Akademija umjetnosti RS i Narodno pozorište RS. Medijski pokrovitelj bila je Radio-televizija RS.

"Zelena rijeka"

Najjači aplauz došao je uz zvuke pjesme "Zelena rijeka", koju je izveo Emir Bašić. Muzički simbol grada Bašić je izveo prvi put na festivalu "Prvi aplauz" 1973. godine u Banjaluci. Stihovima je opisan Vrbas i ljubav mnogih koji su se voljeli na obalama ove rijeke. Dok je Emir pjevao, u pozadini se čuo hor svih onih kojima je ova pjesma dirnula uspavane emocije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Preminuo čuveni režiser
Preminuo čuveni režiser
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana