Аудио-визуелни центар Републике Српске: Ускоро премијере домаћих филмова

Г.С.
Аудио-визуелни центар Републике Српске: Ускоро премијере домаћих филмова

БАЊАЛУКА - Аудио-визуелни центар Републике Српске расписао је 27 конкурса у прошлој години на које је пријављено 147 пројеката, од којих су 74 подржана са укупно 1.381.473 КМ, а у овој години је најважнији онај који се односи на филм о страдању српског народа у Дракулићу код Бањалуке.

Казала је то директорица Аудио-визуелног центра Републике Српске Ања Илић. Центар је јуче обиљежио три године рада, а Илићева је напоменула да је за развој сценарија дугих и кратких филмова и телевизијских серија у прошлој години додијељено 101.500 КМ за укупно 21 пројекат.

- За развој пројеката и производњу играних, документарних и анимираних филмова и ТВ серија додијелили смо 904.973 КМ за 44 пројекта и за филмове мањинских копродукција 300.000 КМ за шест пројеката - рекла је Илићева. Истакла је да је за суфинансирање организације филмских фестивала додијељено 75.000 КМ за три пројекта.

Говорећи о плановима за ову годину Илићева је објаснила да ће бити расписан 21 конкурс, први је јуче објављен, а ријеч је о суфинансирању пројекта дугометражног документарног филма.

- Посебно је важан јавни конкурс за суфинансирање развоја пројекта дугометражног играног филма о националној теми “Страдање српског народа у Другом свјетском рату почетком 1942. године у Дракулићу у Бањалуци - рекла је она. Илићева у овој години очекује неколико премијера филмова, а фокус је на домаћим филмовима који улазе у производњу.

Ђорђе Врањеш из продуцентске куће “Диџитал гоблен медија”, која је радила дугометражни филм “За данас толико”, рекао је да ће он од 25. априла бити у биоскопима у Републици Српској. Младен Ђукић из продуцентске куће “Аеон” сматра веома важним постојање Аудио-визуелног центра, јер до његовог оснивања нису имали прилику да учествују у копродукцијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана