Audio-vizuelni centar Republike Srpske: Uskoro premijere domaćih filmova

G.S.
Audio-vizuelni centar Republike Srpske: Uskoro premijere domaćih filmova

BANjALUKA - Audio-vizuelni centar Republike Srpske raspisao je 27 konkursa u prošloj godini na koje je prijavljeno 147 projekata, od kojih su 74 podržana sa ukupno 1.381.473 KM, a u ovoj godini je najvažniji onaj koji se odnosi na film o stradanju srpskog naroda u Drakuliću kod Banjaluke.

Kazala je to direktorica Audio-vizuelnog centra Republike Srpske Anja Ilić. Centar je juče obilježio tri godine rada, a Ilićeva je napomenula da je za razvoj scenarija dugih i kratkih filmova i televizijskih serija u prošloj godini dodijeljeno 101.500 KM za ukupno 21 projekat.

- Za razvoj projekata i proizvodnju igranih, dokumentarnih i animiranih filmova i TV serija dodijelili smo 904.973 KM za 44 projekta i za filmove manjinskih koprodukcija 300.000 KM za šest projekata - rekla je Ilićeva. Istakla je da je za sufinansiranje organizacije filmskih festivala dodijeljeno 75.000 KM za tri projekta.

Govoreći o planovima za ovu godinu Ilićeva je objasnila da će biti raspisan 21 konkurs, prvi je juče objavljen, a riječ je o sufinansiranju projekta dugometražnog dokumentarnog filma.

- Posebno je važan javni konkurs za sufinansiranje razvoja projekta dugometražnog igranog filma o nacionalnoj temi “Stradanje srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu početkom 1942. godine u Drakuliću u Banjaluci - rekla je ona. Ilićeva u ovoj godini očekuje nekoliko premijera filmova, a fokus je na domaćim filmovima koji ulaze u proizvodnju.

Đorđe Vranješ iz producentske kuće “Didžital goblen medija”, koja je radila dugometražni film “Za danas toliko”, rekao je da će on od 25. aprila biti u bioskopima u Republici Srpskoj. Mladen Đukić iz producentske kuće “Aeon” smatra veoma važnim postojanje Audio-vizuelnog centra, jer do njegovog osnivanja nisu imali priliku da učestvuju u koprodukcijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana