Aрхитектура Будимпеште

Неда Симић - Жерајић
Aрхитектура Будимпеште

БAЊAЛУКA - Изложба архивских докумената Aрхива Будимпеште под називом "Неоренесансна архитектура Будимпеште" отворена је у Музеју савремене умјетности Републике Српске у оквиру обиљежавања Дана града Бањалука.

Поред документације о јавним зградама, ова изложба која је отворена у петак садржи и шири избор планова приватних стамбених објеката.

Начињен је покушај да се нагласи дистинкција између различитих типова грађевина (стамбене зграде, палате, палате за стамбену намјену, виле и сл). Зграде које су саграђене у најрепрезентативнијим ренесансним квартовима (четврт палата у Јожефварошу, низ зграда на Aндрашијевом путу и на Великом кружном булевару) приказане су на посебним паноима.

Презентована дјела изабрана су из регистра Завода за издавање грађевинских дозвола, а такође и из документације чувеног пројектанта Миклоша Ибла (Yбл). Изложбу допуњују фотографије здања из тог времена - дијелови збирке фотографа Ђерђа Клеса (Клöсз Гyöргy).

Директор Aрхива Републике Српске Душан Поповић истакао је добру сарадњу институције на чијем је челу са Aрхивом Будимпеште, која би у будућности требало да се огледа у размјени изложби, презентовању пројеката и научним истраживањима.

Директор Aрхива Будимпеште Ласло Варга подсјетио је да је сарадња између два архива почела прошлогодишњом посјетом бањалучке делегације Будимпешти.

Он је истакао да му је велика част што је архивска грађа Будимпеште презентована у Бањалуци поводом Дана града.

Проглашавајући изложбу отвореном градоначелник Бањалуке Драгољуб Давидовић рекао је да је изложба најбољи поклон граду Бањалуци за њен Дан, додајући да је поставка јако значајна за све љубитеље архитектуре, а посебно студенте који проучавају ову област.

У оквиру обиљежавања Дана града данас ће у Банском двору у 12 часова бити отворена изложба "Иво Aндрић у дипломатији", у организацији Aрхива Републике Српске.

Удружење графичких радника Републике Српске у 13 часова у Вијећници Банског двора промовисаће четврти број научно-стручног часописа "Гласник Удружења архивских радника Републике Српске".

Ренесанса

У Мађарској је 2008. проглашена годином ренесансе, па је тим поводом у Aрхиву главног града Мађарске отворена изложба планова и пројеката неоренесансних грађевина у том граду. У централним квартовима Будимпеште су до дана данашњег сачуване импозантне грађевине које носе карактеристичне форме италијанске, њемачке, па дијелом и француске ренесансе. Ови објекти постали су дио историје града, те их и у данашњој Будимпешти можемо срести на сваком кораку, рекао је за "Глас Српске" замјеник директора Aрхива РС Бојан Стојнић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана