Arhitektura Budimpešte

Neda Simić - Žerajić
Arhitektura Budimpešte

BANjALUKA - Izložba arhivskih dokumenata Arhiva Budimpešte pod nazivom "Neorenesansna arhitektura Budimpešte" otvorena je u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u okviru obilježavanja Dana grada Banjaluka.

Pored dokumentacije o javnim zgradama, ova izložba koja je otvorena u petak sadrži i širi izbor planova privatnih stambenih objekata.

Načinjen je pokušaj da se naglasi distinkcija između različitih tipova građevina (stambene zgrade, palate, palate za stambenu namjenu, vile i sl). Zgrade koje su sagrađene u najreprezentativnijim renesansnim kvartovima (četvrt palata u Jožefvarošu, niz zgrada na Andrašijevom putu i na Velikom kružnom bulevaru) prikazane su na posebnim panoima.

Prezentovana djela izabrana su iz registra Zavoda za izdavanje građevinskih dozvola, a takođe i iz dokumentacije čuvenog projektanta Mikloša Ibla (Ybl). Izložbu dopunjuju fotografije zdanja iz tog vremena - dijelovi zbirke fotografa Đerđa Klesa (Klösz György).

Direktor Arhiva Republike Srpske Dušan Popović istakao je dobru saradnju institucije na čijem je čelu sa Arhivom Budimpešte, koja bi u budućnosti trebalo da se ogleda u razmjeni izložbi, prezentovanju projekata i naučnim istraživanjima.

Direktor Arhiva Budimpešte Laslo Varga podsjetio je da je saradnja između dva arhiva počela prošlogodišnjom posjetom banjalučke delegacije Budimpešti.

On je istakao da mu je velika čast što je arhivska građa Budimpešte prezentovana u Banjaluci povodom Dana grada.

Proglašavajući izložbu otvorenom gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović rekao je da je izložba najbolji poklon gradu Banjaluci za njen Dan, dodajući da je postavka jako značajna za sve ljubitelje arhitekture, a posebno studente koji proučavaju ovu oblast.

U okviru obilježavanja Dana grada danas će u Banskom dvoru u 12 časova biti otvorena izložba "Ivo Andrić u diplomatiji", u organizaciji Arhiva Republike Srpske.

Udruženje grafičkih radnika Republike Srpske u 13 časova u Vijećnici Banskog dvora promovisaće četvrti broj naučno-stručnog časopisa "Glasnik Udruženja arhivskih radnika Republike Srpske".

Renesansa

U Mađarskoj je 2008. proglašena godinom renesanse, pa je tim povodom u Arhivu glavnog grada Mađarske otvorena izložba planova i projekata neorenesansnih građevina u tom gradu. U centralnim kvartovima Budimpešte su do dana današnjeg sačuvane impozantne građevine koje nose karakteristične forme italijanske, njemačke, pa dijelom i francuske renesanse. Ovi objekti postali su dio istorije grada, te ih i u današnjoj Budimpešti možemo sresti na svakom koraku, rekao je za "Glas Srpske" zamjenik direktora Arhiva RS Bojan Stojnić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Preminuo čuveni režiser
Preminuo čuveni režiser
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana