АНУРС: Отворена изложба о животу и раду Петера Хандкеа

Срна
АНУРС: Отворена изложба о животу и раду Петера Хандкеа

БАЊАЛУКА- Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске (АНУРС) Рајко Кузмановић отворио је данас у Бањалуци изложбу која садржи фото-документацију, те обиман биографски и библиографски текст и пратећи каталог о животу и књижевном дјелу нобеловца Петера Хандкеа.

Кузмановић је рекао да је ова изложба мали дар великом човјеку - Хандкеу, научнику, књижевнику, академику и носиоцу Нобелове награде.

"Изложба је уприличена поводом додјеле Нобелове награде за књижевност Хандкеу прошле године. Хандке је много раније био номинован за ову награду, али је приједлог повучен, због његовог пријатељског и објективног става према Србима током и након одбрамбено–отаџбинског рата", рекао је Кузмановић приликом отварања изложбе.

Он је подсјетио да је неправда према Хандкеу исправљена прошле године, те са поносом истакао да је овај аустријски писац велики пријатељ Срба, Србије и Републике Српске.

"Једини је међу европским интелектуалцима који је током отаџбинског рата од 1992. до 1995. године устао против неправди према Србима, те тиме изградио чврст и трајан пријатељски однос према Србији и цјелокупном српском народу", рекао је Кузмановић.

Према његовим ријечима, тај однос је започео прије више од 20 година када је Хандке допутовао у Бих и непосредно се увјерио какав је политичка ратна и свеукупна ситуација.

"Убрзо је схватио да се свијет погрешно ставио у службу само једне стране, у овом случају бошњачке и да се неоправдано сваљује кривица само на једну страну – српску", навео је Кузмановић.

Он је рекао и да је Хандке, након што је објавио књигу "Правда за Србију", у којој позива западне земље да промијене приступ према ратним дешавањима и политику погрешног сврставања, који иду против Срба у БиХ, преко ноћи постао искључен из глобалне интелектуалне заједнице, па је чак обустављена његова номинација за Нобелову награду.

"То све није обесхрабрило Хандкеа да и даље настави да пише и ствара дјела у истом смјеру, па је након бомбардовања Београда допутовао у Србију и оштро протестовао против тог напада", рекао је Кузмановић.

Коаутор изложбе Ранко Поповић рекао је да је непосредни повод изложбе тај што је Хандке инострани члан АНУРС-а од 2008. године, као и промоција његовог дјела на начин да он не буде популаран само по ономе што се може о њему прочитати у штампи, него да његова дјела постану предмет интересовања читалаца.

"Они који га добро знају, читајући његова изворна дјела, кажу да је Хандке велики писац у њемачком језику, један од ријетких који помјерају границе у своме језику, а то се у преводу не може осјетити", рекао је Поповић новинарима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана