ANURS: Otvorena izložba o životu i radu Petera Handkea

Srna
ANURS: Otvorena izložba o životu i radu Petera Handkea

BANjALUKA- Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANURS) Rajko Kuzmanović otvorio je danas u Banjaluci izložbu koja sadrži foto-dokumentaciju, te obiman biografski i bibliografski tekst i prateći katalog o životu i književnom djelu nobelovca Petera Handkea.

Kuzmanović je rekao da je ova izložba mali dar velikom čovjeku - Handkeu, naučniku, književniku, akademiku i nosiocu Nobelove nagrade.

"Izložba je upriličena povodom dodjele Nobelove nagrade za književnost Handkeu prošle godine. Handke je mnogo ranije bio nominovan za ovu nagradu, ali je prijedlog povučen, zbog njegovog prijateljskog i objektivnog stava prema Srbima tokom i nakon odbrambeno–otadžbinskog rata", rekao je Kuzmanović prilikom otvaranja izložbe.

On je podsjetio da je nepravda prema Handkeu ispravljena prošle godine, te sa ponosom istakao da je ovaj austrijski pisac veliki prijatelj Srba, Srbije i Republike Srpske.

"Jedini je među evropskim intelektualcima koji je tokom otadžbinskog rata od 1992. do 1995. godine ustao protiv nepravdi prema Srbima, te time izgradio čvrst i trajan prijateljski odnos prema Srbiji i cjelokupnom srpskom narodu", rekao je Kuzmanović.

Prema njegovim riječima, taj odnos je započeo prije više od 20 godina kada je Handke doputovao u Bih i neposredno se uvjerio kakav je politička ratna i sveukupna situacija.

"Ubrzo je shvatio da se svijet pogrešno stavio u službu samo jedne strane, u ovom slučaju bošnjačke i da se neopravdano svaljuje krivica samo na jednu stranu – srpsku", naveo je Kuzmanović.

On je rekao i da je Handke, nakon što je objavio knjigu "Pravda za Srbiju", u kojoj poziva zapadne zemlje da promijene pristup prema ratnim dešavanjima i politiku pogrešnog svrstavanja, koji idu protiv Srba u BiH, preko noći postao isključen iz globalne intelektualne zajednice, pa je čak obustavljena njegova nominacija za Nobelovu nagradu.

"To sve nije obeshrabrilo Handkea da i dalje nastavi da piše i stvara djela u istom smjeru, pa je nakon bombardovanja Beograda doputovao u Srbiju i oštro protestovao protiv tog napada", rekao je Kuzmanović.

Koautor izložbe Ranko Popović rekao je da je neposredni povod izložbe taj što je Handke inostrani član ANURS-a od 2008. godine, kao i promocija njegovog djela na način da on ne bude popularan samo po onome što se može o njemu pročitati u štampi, nego da njegova djela postanu predmet interesovanja čitalaca.

"Oni koji ga dobro znaju, čitajući njegova izvorna djela, kažu da je Handke veliki pisac u njemačkom jeziku, jedan od rijetkih koji pomjeraju granice u svome jeziku, a to se u prevodu ne može osjetiti", rekao je Popović novinarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana