Живот и дјела свештеномученика Библије уче да је вјера кичма српског постојања

СРНА
Живот и дјела свештеномученика Библије уче да је вјера кичма српског постојања

БОСАНСКО ГРАХОВО - Живот и дјела свештеномученика Милоша Билбије уче да је вјера кичма српског постојања, да са њом нема трговине, да се са њом живи и умире, рекао је данас Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровички Сергије након службе у Босанском Грахову поводом канонизације овог свештеника.

Владика је у бесједи истакао да се мошти овог свештеномученика, који је канонизован на мајском Сабору Српске православне цркве, чувају у Храму у Босанском Грахову од 2018. године.

"Радостан је овај дан и овај град, за свако срце испуњено љубављу Христовом. Отац Милош Билбија је био храбар и несаломив", рекао је епископ Сергије.

Он је вјерницима у бесједи указао да је њихов земљак, свештеник и јунак, отац Билбија рођен у свештеничкој и јуначкој кући оца Илије, пароха Граховског. Владика је подсјетио на свештеничке дан оца Билбије који се истицао у свом пастирском раду, својом истрајном и истинском вјером.

Живио је за Цркву и своје парохијане, крстио потоњег јунака и мученика Гаврила Принципа, послије чијег утамничења су, како је рекао владика Сергије, започели дани страдања и за оца Билбију.

"С обзиром да није хтио кривотворити Гаврилову крштеницу, како се то од њега очекивало, у Ливну је био изложен најстрашнијим мукама, палили су му браду, косу, ударали су га и јахали са намјером да га понизе и повриједе.

Након дводневног иживљавања, полумртав је враћен своме дому", испричао је владика. Упркос напорима многих, додао је, отац Билбија се никада није опоравио, отишао је са овог свијета као мученик и јунак, свештеник који није трговао истином.

Према ријечима владике, заборав није прекрио оца Билбију, већ су његови земни остаци извађени 15. октобра 2018. године, а у мају ове године је проглашен свештеномученика.

"Милош Билбија није издао Цркву, ни свој народ, ни Гаврила. Једном се живи и умире, нека наше живљење буде испуњено чашћу, поштењем, трудом и подвигом, а ако буде нешто требало Господ ће нам сигурно дати", закључио је владика у бесједи.

Орден новомученика бихаћко-петровачких по благослову епископа Сергија додијељен је протопрезвитеру-ставрофору Војиславу Билбији, потомку свештеномученика, а постхумно Небојши Мајсторовићу архијерејска похвалница за њихову свесрдну борбу за представљање и промовисање лика и дјела свештеномученика Милоша.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана