Зељковић: Британски сој вируса доћи ће и у Српску, ако већ није

ГС
Зељковић: Британски сој вируса доћи ће и у Српску, ако већ није

БАЊАЛУКА, БЕОГРАД - Први случај британског соја вируса корона јуче је потврђен у Србији, а директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић за "Независне" је казао да очекују да овај сој пређе из Србије у Српску, ако већ досад није.

Навео је да вируси имају јаку способност мутације те да овај сој, откривен у Великој Британији, има већу способност трансмисије.

- Има лакшу способност преноса, брже се преноси између особа, самим тим много већи број људи се може заразити у краћем периоду, на лакши начин. У томе лежи највећа разлика између овог и других сојева вируса - казао је Зељковић.

Додао је да овај сој развија исту клиничку слику као и сви досадашњи сојеви.

- На срећу овај сој вируса корона не развија средње тешку или тешку клиничку слику, већ се само брже и лакше преноси - објаснио је Зељковић.

Зељковић је истакао да ће РС у марту имати могућност секвенционирања короне, којим се утврђује сој вируса.

Додао је да је апарат за секвенционирање вируса корона у РС стигао крајем 2020. године, путем донације Свјетске здравствене организације, те да очекују да ће обука медицинског особља за рад на овом апарату почети у фебруару. Истакао је да крајем фебруара или почетком марта очекују да особље Института буде оспособљено за рад на овом апарату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана