Zeljković: Britanski soj virusa doći će i u Srpsku, ako već nije

GS
Zeljković: Britanski soj virusa doći će i u Srpsku, ako već nije

BANjALUKA, BEOGRAD - Prvi slučaj britanskog soja virusa korona juče je potvrđen u Srbiji, a direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković za "Nezavisne" je kazao da očekuju da ovaj soj pređe iz Srbije u Srpsku, ako već dosad nije.

Naveo je da virusi imaju jaku sposobnost mutacije te da ovaj soj, otkriven u Velikoj Britaniji, ima veću sposobnost transmisije.

- Ima lakšu sposobnost prenosa, brže se prenosi između osoba, samim tim mnogo veći broj ljudi se može zaraziti u kraćem periodu, na lakši način. U tome leži najveća razlika između ovog i drugih sojeva virusa - kazao je Zeljković.

Dodao je da ovaj soj razvija istu kliničku sliku kao i svi dosadašnji sojevi.

- Na sreću ovaj soj virusa korona ne razvija srednje tešku ili tešku kliničku sliku, već se samo brže i lakše prenosi - objasnio je Zeljković.

Zeljković je istakao da će RS u martu imati mogućnost sekvencioniranja korone, kojim se utvrđuje soj virusa.

Dodao je da je aparat za sekvencioniranje virusa korona u RS stigao krajem 2020. godine, putem donacije Svjetske zdravstvene organizacije, te da očekuju da će obuka medicinskog osoblja za rad na ovom aparatu početi u februaru. Istakao je da krajem februara ili početkom marta očekuju da osoblje Instituta bude osposobljeno za rad na ovom aparatu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana