Здравствени инспектори у Дому здравља Приједор: Све у рукама тужилаштва

Д. М.
Здравствени инспектори у Дому здравља Приједор: Све у рукама тужилаштва

ПРИЈЕДОР - Републички здравствени инспектори немају овлашћења да утврђују околности под којима је дошло до нестанка струје или евентуалног квара на одређеним апаратима и опреми, због чега је у Дому здравља у Приједору пропало више од 1.300 вакцина против вируса корона.

Портпарол Инспектората РС Душанка Николић потврдила је за наш лист да су здравствени инспектори ипак извршили надзор у тој здравственој установи за евентуалне потребе поступка који је покренут пред Окружним тужилаштвом у Приједору.

- Испитивање саме опреме и уређаја захтијевало би вјештачење од стране других надлежних органа, за шта наши инспектори нису овлашћени - навела је Николићева за “Глас Српске”.

Поступак тужилаштва на утврђивању евентуалне кривичне одговорности, наводи она, има приоритет у односу на поступак инспекцијског надзора.

- Законом о прекршајима прописано је да никоме не може поново бити изречена прекршајна санкција за прекршај о којем је правоснажно одлучено. Ако је против починиоца прекршаја потврђена оптужница због кривичног дјела којим је обухваћен и прекршај, за то се не може поново покренути прекршајни поступак, а ако је покренут, не може се даље водити. Против починиоца прекршаја који је проглашен кривим за кривично дјело које обухвата и прекршај не може се покренути прекршајни поступак, а ако је покренут, не може се даље водити - објаснила је Николићева.

Она је додала да се процедуре поступања у случају нестанка електричне енергије, када је ријеч о одржавању хладног ланца, дефинишу интерним процедурама и протоколима сваке појединачне здравствене установе.

- Руководство дома здравља обавезно је да обезбиједи потребне услове те да одреди лице које ће бити одговорно да свакодневно прати стање хладног ланца и води рачуна о исправности опреме и по потреби реагује - каже Николићева, додајући да су здравствени инспектори на лицу мјеста констатовали да је одређена опрема запечаћена од стране полиције.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана