Волонтери помажући старима враћају вјеру у човјека

Срна
Волонтери помажући старима враћају вјеру у човјека

СОКОЛАЦ - Стефан Бајагић (19) са Сокоца, један од чланова Волонтерског тима ове општине, већ десетак дана са својим пријатељима свакодневно помаже старијим и болесним суграђанима, достављајући им основне животне намирнице и лијекове због ситуације настале појавом вируса корона.

Бајагић је рекао да се придружио дванаесточланом Волонтерском центру са два друга из Удружења грађана "Свети Василије Острошки", чиме је наставио хуманитарни рад којим се бавио већ осам мјесеци у том соколачком удружењу.

Он је истакао да је неколико младих, свјесних ситуације у којој је болесним и старијим лицима, наредбом Републичког штаба за ванредне ситуације било ограничено кретање због опасности ширења вируса корона, одлучило да пружи помоћ тим људима.

Бајагић је навео да су се млади одлучили на овај химани корак имајући у виду чињеницу да је општина Соколац површински једна од већих у Српској и да се простире на скоро 700 километара квадратних разуђеног планинског простора са удаљеним селима.

Он је истакао да позивом на број телефона 066/605-408 или 057/444-441 од 7.00 до 15.00 часова стари или болесни могу да јаве шта им је све потребно купити и доставити на кућни праг, гдје ће им бити достављен и рачун за донесену робу.

"На њихове адресе носимо све намирнице које су им потребне, средства за хигијену и дезинфекцију, лијекове и веома често заштитне маске и бесплатне примјерке новина", навео је Бајагић.

Он је додао да је велики број грађана затечен ситуацијом због појаве ширења вируса корона, те да се надају да ће и ова невоља, као и многе друге, брзо проћи.

Бајагић је навео да су до сада обишли сва рубна села на подручју општине, те да некад колима иду и по 20 километара, па чак и пјешаче да би помогли људима.

"Има ту доста обавеза, пјешачимо километрима носећи намирнице, али то радимо од срца и са љубављу, с циљем да помогнемо нашим суграђанима, тако да нема умора. Желимо да им покажемо да нису сами", рекао је Бајагић.

Он је нагласио да њему, као вишегодишњем успјешном планинару и ходочаснику који је два-три пута пјешачио више од 220 километара од Сокоца до манастира Острог, одлазак на терен не представља проблем и да га "до дна душе гане радост старих људи у селима када се волонтери појаве на њиховим вратима са потрепштинама и лијековима".

"Прије пар дана отишли смо у село Неправдићи удаљено двадесетак километра од Сокоца, гђе су нас тешко покретни домаћини слабог материјалног стања дочекали плачући и говорећи да је наш долазак донио свјетлост у њихов скромни дом", истакао је Бајагић.

Он је нагласио да је сувишно и питати шта младог човјека привлачи да се бави волонтерским радом у овом сложеном времену када људи у бескрупулозној трци за материјалним добрима газе све пред собом, губећи све осјећаје за друге људе и њихове невоље и када свијет задеси невоља каква је ширење вируса.

"Ништа не може замијенити разговор са људима које до суза обрадује наш долазак, осјећај да некоме уљепшамо дан и вратимо вјеру у човјека", поручио је млади хуманитарац.

Он је позвао све млађе људе са подручја општине Соколац да своје вријеме, умјесто за компјутером, попуне волонтерским хуманитарним радом и пружањем помоћи старијим и болесним суграђанима.

Волонтерски центар општине Соколац почео је да ђелује преко својих тимова прије десетак дана и сада броји 15 чланова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана