Вода на ораницама Српске олакшала рад произвођачима

Анита Јанковић-Речевић
Вода на ораницама Српске олакшала рад произвођачима

Бањалука - Пројекат развоја наводњавања (ИДП) у Републици Српској у који је уложено више од 24,1 милион долара требало би да буде завршен до краја године, а домаћим произвођачима већ је у великој мјери олакшало рад у пољу и воћњацима.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да је за посљедње четири године у системе за наводњавање уложено више него претходних 25 година. Истичу да су изграђени системи за наводњавање на 2.600 хектара, пројектовано акумулационо извориште воде за око 1.500 хектара вишегодишњих засада, а испројектован је спојни канал који обезбјеђује воду за око 14.000 хектара земљишта.

- У току су припреме за реализацију изградње система на још 2.400 хектара, а посебном мјером Владе суфинансира се и набавка опреме за системе за око 3.500 хектара земљишта - навели су у ресорном министарству.

Додали су да је циљ Пројекта рехабилитација и модернизација постојећих система за наводњавање, изградња нових система и јачање институционалних капацитета у јавном и приватном сектору, како би била обезбијеђена одрживост и ефикасно коришћење изграђених система.

- Пројекат реализује Јединица за координацију пољопривредних пројеката у сарадњи са Министарством финансија РС. Његова реализације је започела 2012. године, а завршетак се очекује у децембру. Финансира се кредитним средствима у износу од 20,5 милиона долара, уз учешће буџета РС од 3,61 милион долара - појаснили су у Министарству пољопривреде.

Навели су да су до сада кроз тај пројекат реализовани бројни инфраструктурни пројекти, издвојивши изградњу система за наводњавање у Новом Селу код Бијељине на површини од 622 хектара за шта је издвојено 4,5 милиона КМ, те у Пелагићеву на површини од 202 хектара, укупне вриједности 1,56 милиона марака.

- Изграђени су и системи за наводњавање у Братунцу на 436 хектара вриједни 9,3 милиона КМ. У току су је изградња система за наводњавање у Љубињу на површини од 250 хектара чија је уговорена вриједност 2,6 милиона КМ. Рок за завршетак радова је у новембру - рекли су у Министарству пољопривреде и додали да је прва фаза изградња система за наводњавање у Требињу завршена лани на површини од 1.070 хектара, те да је друга фаза у току за 860 хектара.

У ресорном министарству истичу да је у оквиру овог пројекта у току и изградња система за наводњавање у Доњем Црњелову код Бијељине на површини од 510 хектара чија је вриједност 3,8 милиона КМ.

- У току је пројектовање и планирање за изградњу додатних система и то у Скеланима код Сребренице, затим у Драксенићима код Козарске Дубице, као и у Батковићима код Бијељине те на подручју Алексадровца код Лакташа - рекли су у Министарству пољопривреде и додали да је у плану изградња канала Врбас – Осорна у дужини од 8,3 километра, као и изградња система за наводњавање у Поткозарју за шта је већ урађен пројекат

Већи приноси

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да је на површинама на којима су системи за наводњавање стављени у функцију дошло до повећања приноса за 30 до 40 одсто.

- На појединим локацијама омогућена је и сјетва другог пострног усјева са приносом већим за 70 одсто, односно обезбијеђена је дупла производња у току године - рекли су у ресорном министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана