Веселка Ћејић: Епидемија није стала на пут хуманости

Милијана Латиновић
Веселка Ћејић: Епидемија није стала на пут хуманости

Епидемија ипак није стала на пут хуманости у Републици Српској, па упркос првобитном страху и многим отказаним акцијама, добровољни даваоци свакодневно долазе да дарују крв и тако спасе животе оних којима је драгоцијена течност пријеко потребна.

Истакла је то у интервјуу за “Глас Српске” шеф Службе за прикупљање крви у Заводу за трансфузијску медицину РС у Бањалуци Веселка Ћејић, додавши да су у прољеће многе акције морали отказати.

- Људи су се плашили и то је разумљиво. У марту се организују акције са средњошколцима и њих смо такође отказали. Међутим, у посљедње вријеме, иако епидемија траје, уз поштовање свих епидемиолошких мјера даваоци долазе свакодневно и то охрабрује - рекла је Ћејићева.

ГЛАС: Које мјере сте предузели како би даваоци крви били безбједни?

ЋЕЈИЋ: У свим просторијама гдје се прикупља крв поштује се социјална дистанца између давалаца, акција се организује у мањим групама од око десет давалаца. На улазу у установу обавезна је дезинфекција ногу, затим ношење заштитне маске и рукавица, као и мјерење тјелесне температуре. Од почетка епидемије сви даваоци који су путовали у иностранство крв могу дати тек 28 дана након повратка.

ГЛАС: Има ли у Заводу довољно залиха крви?

ЋЕЈИЋ: С обзиром на то да је љетњи период, те да је сезона годишњих одмора и распуста залихе крви се свуда у свијету троше и у овом тренутку можемо рећи да смо задовољни нашим залихама. Повећан је број саобраћајних несрећа, тако да су нам даваоци крви увијек потребни. Позивамо све људе добре воље који су здрави да дарују драгоцјену течност.

ГЛАС: Која крвна група је најпотребнија?

ЋЕЈИЋ: У сваком моменту требало би да имамо бар петодневне залихе крви и за сада је у том погледу ситуација добра. Крвна група А+ је најзаступљенија у популацији и чини око 35 одсто, док најмању заступљеност има АБ негативна крвна група, око 1,5 одсто, тако да се и залихе крви попуњавају у складу са присутношћу група у популацији.

ГЛАС: Завод је почео и серолошка тестирања. Колико сте до сада урадили  тестова и можете ли појаснити процедуру тестирања?

ЋЕЈИЋ: Увели смо услугу серолошког тестирања на присуство антитијела на вирус корона. Овим тестовима се утврђује присуство антитијела на тренутно активну или прележану инфекцију “ковид 19”. Од почетка тестирања у Заводу је урађено око 150 серолошких тестова. Процедура тестирања је веома једноставна. Узима се венски узорак крви, а потом се ради анализа. За сада није неопходно наручивање, а узимање узорака је сваким радним даном од седам до 15 часова. Резултати се издају исти дан до 19 часова у Заводу гдје је и узет узорак.

ГЛАС: Да ли се тестирања раде само у Бањалуци или и у осталим службама Завода у Српској?

ЋЕЈИЋ: Узорци се могу дати и у свим осталим трансфузиолошким службама у Српској, с тим да се узорак шаље у Бањалуку и у нашој Служби се ради анализа, а резултати се преузимају тамо гдје је дат узорак.

ГЛАС: Забуну међу грађанима изазвала је информација о цијени теста, јер су се спомињала два износа. Колико кошта серолошки тест?

ЋЕЈИЋ: Цијена појединачног теста на доказивање ИгМ антитијела износи 22,50 КМ, а исто толико кошта и доказивање ИгГ антитијела, што значи да је укупна цијена серолошког тестирања које обухвата та два теста 45 КМ.

Планиране акције

ГЛАС: Планирате ли ускоро неку већу акцију даривања крви?

ЋЕЈИЋ: Планирана је акција теренског прикупљања крви у Прњавору коју организује тамошњи Црвени крст 25. и 26. августа и то је једна од већих и значајнијих акција у овом периоду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана