Усорац: Увођењем прелевмана на увоз млијека заштитити домаће произвођаче

Срна
Усорац: Увођењем прелевмана на увоз млијека заштитити домаће произвођаче

БАЊАЛУКА - Предсједник Удружења пољопривредних произвођача – мљекара Републике Српске Владимир Усорац истакао је да је неопходно заштитити домаће произвођаче млијека увођењем прелевмана на увоз млијека, те на тај начин допринијети и да се превазиђу негативне посљедице епидемије вируса корона у овој области.

Усорац је упозорио да је перспектива развоја ове области лоша, јер 20 милиона литара млијека стоји на лагеру у мљекарама. 

“У мљекарама тврде да ће то успјети превазићи, али бојим се да ће се те залихе повећавати, јер је увоз млијека из Европе у БиХ слободан, долази овамо по нижим цијенама и обара цијену млијека домаћих произвођача”, рекао је Срни Усорац.

Он је појаснио да произвођачи млијека у Европи имају велике премије, што им омогућава да у БиХ извозе млијеко по веома ниским цијенама.

Усорац је навео да је тренутно производна цијена млијека у Републици Српској на минимуму, те да фармери неће моћи поднијети даље смањење.

“Због тога би требало увести прелевмане и царине на млијеко, како би то дало ефекте. Нама није проблем извоз, него то што млијеко увозимо без икаквих дажбина”, рекао је Усорац.

Он је навео да мљекари у Републици Српској годишње произведу између 110 и 115 милиона литара млијека, док чланови Удружења произведу око 40 милиона литара.

“Грађани треба да се окрену домаћој производњи, јер се не може поредити квалитет нашег и млијека које увозимо из иностранства”, рекао је Усорац.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана