Уручено специјално возило вриједно 256.000 км за одржавање метеоролошких система

Срна
Уручено специјално возило вриједно 256.000 км за одржавање метеоролошких система

САРАЈЕВО - Амбасадор Јапана у БиХ Хидејуки Сакамото уручио је министру комуникација и транспорта у Савјету министара Војину Митровићу намјенско, специјално патролно возило намијењено за одржавање метеоролошког система за осматрање на локацији Јединица прилазне аеродромске контроле лета Сарајево чија је вриједност 256.000 КМ.

Ријеч је о возилу које је намијењено Агенцији за пружање услуга у ваздушној пловидби БиХ (БХАНСА) као крајњем кориснику, чија је намјена превентивно и корективно одржавање инсталиране метеоролошке опреме, као и за остале потребе оперативних служби контроле летења на међународном аеродрому Сарајево. 

Након церемоније уручивања возила и предаје директору БХАНСА Даворину Приморцу, Митровић је рекао да је укупна вриједност дониране опреме за ову Агенцију 618.000 КМ. 

Он је подсјетио да је у ранијем периоду односно током 2018. године, реализован дио гранта помоћи у виду донације метеоролошке опреме вриједне 362.000 КМ (укључујући обуку особља) која се састоји од двије аутоматске метеоролошке станице са системом за осматрање времена, инсталиране на двије локације, и то једне на локацији међународног аеродрома "Сарајево", а друге на локацији "Буковик", у близини Сарајева. 

Митровић је захвалио Влади Јапана и на раније реализованој донацији, у новембру прошле године, на три специјална намјенска патролна возила, вриједности око 620.000 КМ, која су опремљена са лед системом на крову и системом за упозоравање у случају опасности, донираних предузећу "Аутопутеви Републике Српске", чија је намјена унапређење безбједности саобраћаја на ауто-путевима у Српској. 

Према његовим ријечима, возила су опремљена најсавременијом опремом, која прецизно показује тренутно стање на ауто-путу и даје обавјештења о условима вожње у датом тренутку, преко одговарајућег дисплеја на крову аутомобила, чиме је омогућена комуникација са другим учесницима у саобраћају. 

"Донација Владе Јапана допринијеће унапређењу ваздушног саобраћаја и безбједности друмског саобраћаја", рекао је Митровић, те захвалио и Приморцу, испред БХАНСА, која је препознала значај учешћа у оквиру гранта помоћи. 

Обраћајући се присутнима, Сакамото је рекао да Влада Јапана донира ово возило за одржавање као помоћ активностима БХАНСА-е у омогућавању повезивања и безбједности транспорта ваздушним путем и тиме се уједно помаже економским активностима и мобилности грађана. 

"Јапан придаје велики значај повезивању у складу са инцијативом о сарадњи за западни Балкан. Чињеница је да је повезивање главни мост који повезује људе, друштва, привреде и земље у будућности", истакао је Сакамото. 

Он је изразио жељу да се ово возило користи у БиХ и буде памћено дуго времена као један од симбола добрих билатералних односа двије земље. 

Приморац је рекао да је ово возило посљедњи дио велике донације Јапана у оквиру гранта помоћи између Владе Јапана и Савјета министра из 2014. године којим је обезбјеђена набавка важног дијела метеоролошког система за одвијање ваздушног саобраћаја. 

Према његовим ријечима, на овај начин се доприноси подизању нивоа цјелокупних услуга у ваздушном саобраћају, посебно метеоролошких, на још виши ниво. 

Приморац је додао да ова донација придоноси и безбједности, како саобраћаја на Сарајевском аеродорому, тако и у и комплетном ваздушном простору БиХ, јер омогућава корисницима њихових услуга информисаност о временским приликама током лета, што је један од кључних безбједносних фактора приликом пружања услуга ваздушне навигације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана