Уручене Светосавске награде за 40 просвјетних радника у Српској

Срна
Foto: РТРС

БАЊАЛУКА - У Бањалуци је вечерас одржана свечана манифестација “Наши учитељи” на којој су уручене овогодишње Светосавске награде за 40 истакнутих васпитача, наставника основних и средњих школа, стручних сарадника и библиотекара у Републици Српској.

Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић изјавила је Срни да је вечерашња манифестација круна претходних дешавања поводом школске славе Свети Сава.

Стојичићева је изразила очекивање да ће награђени наставници, учитељи и васпитачи стечено знање пренијети даље младим колегама.

“Надам се да ће наше васпитање и образовање сигурно и даље бити на високом нивоу. Сљедеће године очекујемо будуће награђене учитеље у Републици Српској”, рекла је Стојичићева.

Добитник Светосавске награде и магистар музичке теорије из Бијељине Милена Зеленовић рекла је Срни да јој је посебна част што јој је уручена најпрестижнија награда коју може добити један просвјетни радник.

Зеленовићева је захвалила ресорном министарству, колегама који су је предложили за награду, али и ученицима који су јој, како је истакла, били додатни вјетар у леђа.

“Захваљујући свима њима и нашим такмичењима, те дугогодишњем раду, добила сам Светосавску награду. Без ученика нема доброг професора, а без доброг професора нема доброг ученика”, рекла је Зеленовићева вечерас Срни.

Добитник Светосавске награде и васпитач у предшколској установи из Дервенте Гордана Симић рекла је Срни да је престижна награда круна достигнућа у раду, која просвјетне раднике обавезује да буду још бољи и одговорнији.

“Ми васпитачи слушајући дјецу и ослушкујући њихове потребе које су нам приоритет постижемо најбоље резултате. Хвала ресорном министарству, републичком Педагошком заводу и Републици Српској што су препознали квалитет рада међу нама једнакима и изабрали нас”, поручила је Симићева.

Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић поручила је да просвјетни радници доприносе јачању васпитне улоге образовног система у Републици Српској, преносећи сопствена знања и искуства на ученике, чиме показују како се најбоље суочити са животним околностима и новим изазовима.

Стојичићева је изразила поштовање и подршку просвјетним радницима у Српској који, како је навела, предано служе овом племенитом позиву.

Она је, на свечаној манифестацији "Наши учитељи" на којој се уручују овогодишње Светосавске награде за 40 истакнутих васпитача, наставника основних и средњих школа, стручних сарадника и библиотекара у Републици Српској, истакла да се настоји достојно вредновати њихов рад и достигнућа.

"Захваљујући њиховој преданости, стручности, те спремности да подстичу дјецу на усвајање нових знања и јачање вриједности као што су заједништво, дружење и учење кроз игру, критичко промишљање, креативност, сарадња - раде у духу онога што им је у насљеђе оставио Свети Сава", рекла је Стојичићева.

Према њеним ријечима, Министарство просвјете и културе додјелом Светосавске награде наглашава важност унапређења положаја просвјетних радника, као и свеукупног система васпитања и образовања у Републици Српској.

"Стратешким опредјељењима настоје се остварити циљеви који се односе на повећање обухвата дјеце предшколским васпитањем и образовањем, иновирање програма за предшколско, основно и средње образовање, као и обезбјеђивање програма стручног усавршавања васпитно - образовних радника и јачање повезаности образовања са тржиштем рада", нагласила је Стојичићева.

Она је додала да се настављају градити вртиће, школе, те да је у складу са захтјевима времена у којем живимо, потребно у континуитету додатно усавршавати васпитаче и наставнике како би били спремни да одговоре свим изазовима које пред њих ставља савремено друштво.

Говорећи о Светосављу, Стојичићева је истакла да оно значи вриједно насљеђе, пут знања, пожртвованости, човјечности, његовања културе дијалога и поштивању других и другачијих.

"Оно представља и сваку изграђену школу, обновљену учионицу, изграђени вртић, допринос у спровођењу реформских процеса у оквиру васпитно-образовног система... свако слово охрабрења и доприноса просвјетитељском путу нашег друштва", закључила је Стојичићева.

Светосавска награда, која се састоји од Светосавске повеље и новчане награде, те медаљона са ликом Светог Саве, дјело академика Миливоја Унковића, подршка је ресорног министарства и захвалност друштва за улогу просвјетних радника у васпитању и образовању дјеце.

Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево је и ове године поклонио свим добитницима књигу - "Роман о Лондону" Милоша Црњанског.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана