Uručene Svetosavske nagrade za 40 prosvjetnih radnika u Srpskoj

Srna
Foto: RTRS

BANjALUKA - U Banjaluci je večeras održana svečana manifestacija “Naši učitelji” na kojoj su uručene ovogodišnje Svetosavske nagrade za 40 istaknutih vaspitača, nastavnika osnovnih i srednjih škola, stručnih saradnika i bibliotekara u Republici Srpskoj.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić izjavila je Srni da je večerašnja manifestacija kruna prethodnih dešavanja povodom školske slave Sveti Sava.

Stojičićeva je izrazila očekivanje da će nagrađeni nastavnici, učitelji i vaspitači stečeno znanje prenijeti dalje mladim kolegama.

“Nadam se da će naše vaspitanje i obrazovanje sigurno i dalje biti na visokom nivou. Sljedeće godine očekujemo buduće nagrađene učitelje u Republici Srpskoj”, rekla je Stojičićeva.

Dobitnik Svetosavske nagrade i magistar muzičke teorije iz Bijeljine Milena Zelenović rekla je Srni da joj je posebna čast što joj je uručena najprestižnija nagrada koju može dobiti jedan prosvjetni radnik.

Zelenovićeva je zahvalila resornom ministarstvu, kolegama koji su je predložili za nagradu, ali i učenicima koji su joj, kako je istakla, bili dodatni vjetar u leđa.

“Zahvaljujući svima njima i našim takmičenjima, te dugogodišnjem radu, dobila sam Svetosavsku nagradu. Bez učenika nema dobrog profesora, a bez dobrog profesora nema dobrog učenika”, rekla je Zelenovićeva večeras Srni.

Dobitnik Svetosavske nagrade i vaspitač u predškolskoj ustanovi iz Dervente Gordana Simić rekla je Srni da je prestižna nagrada kruna dostignuća u radu, koja prosvjetne radnike obavezuje da budu još bolji i odgovorniji.

“Mi vaspitači slušajući djecu i osluškujući njihove potrebe koje su nam prioritet postižemo najbolje rezultate. Hvala resornom ministarstvu, republičkom Pedagoškom zavodu i Republici Srpskoj što su prepoznali kvalitet rada među nama jednakima i izabrali nas”, poručila je Simićeva.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić poručila je da prosvjetni radnici doprinose jačanju vaspitne uloge obrazovnog sistema u Republici Srpskoj, prenoseći sopstvena znanja i iskustva na učenike, čime pokazuju kako se najbolje suočiti sa životnim okolnostima i novim izazovima.

Stojičićeva je izrazila poštovanje i podršku prosvjetnim radnicima u Srpskoj koji, kako je navela, predano služe ovom plemenitom pozivu.

Ona je, na svečanoj manifestaciji "Naši učitelji" na kojoj se uručuju ovogodišnje Svetosavske nagrade za 40 istaknutih vaspitača, nastavnika osnovnih i srednjih škola, stručnih saradnika i bibliotekara u Republici Srpskoj, istakla da se nastoji dostojno vrednovati njihov rad i dostignuća.

"Zahvaljujući njihovoj predanosti, stručnosti, te spremnosti da podstiču djecu na usvajanje novih znanja i jačanje vrijednosti kao što su zajedništvo, druženje i učenje kroz igru, kritičko promišljanje, kreativnost, saradnja - rade u duhu onoga što im je u nasljeđe ostavio Sveti Sava", rekla je Stojičićeva.

Prema njenim riječima, Ministarstvo prosvjete i kulture dodjelom Svetosavske nagrade naglašava važnost unapređenja položaja prosvjetnih radnika, kao i sveukupnog sistema vaspitanja i obrazovanja u Republici Srpskoj.

"Strateškim opredjeljenjima nastoje se ostvariti ciljevi koji se odnose na povećanje obuhvata djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem, inoviranje programa za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, kao i obezbjeđivanje programa stručnog usavršavanja vaspitno - obrazovnih radnika i jačanje povezanosti obrazovanja sa tržištem rada", naglasila je Stojičićeva.

Ona je dodala da se nastavljaju graditi vrtiće, škole, te da je u skladu sa zahtjevima vremena u kojem živimo, potrebno u kontinuitetu dodatno usavršavati vaspitače i nastavnike kako bi bili spremni da odgovore svim izazovima koje pred njih stavlja savremeno društvo.

Govoreći o Svetosavlju, Stojičićeva je istakla da ono znači vrijedno nasljeđe, put znanja, požrtvovanosti, čovječnosti, njegovanja kulture dijaloga i poštivanju drugih i drugačijih.

"Ono predstavlja i svaku izgrađenu školu, obnovljenu učionicu, izgrađeni vrtić, doprinos u sprovođenju reformskih procesa u okviru vaspitno-obrazovnog sistema... svako slovo ohrabrenja i doprinosa prosvjetiteljskom putu našeg društva", zaključila je Stojičićeva.

Svetosavska nagrada, koja se sastoji od Svetosavske povelje i novčane nagrade, te medaljona sa likom Svetog Save, djelo akademika Milivoja Unkovića, podrška je resornog ministarstva i zahvalnost društva za ulogu prosvjetnih radnika u vaspitanju i obrazovanju djece.

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo je i ove godine poklonio svim dobitnicima knjigu - "Roman o Londonu" Miloša Crnjanskog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana