Умјесто свечаних забава славља матураната уз трубаче у парковима

Данијела Бајић
Умјесто свечаних забава славља матураната уз трубаче у парковима

БАЊАЛУКА - Звоно је јуче означило крај наставе за матуранте у већини средњих школа у Српској, а један од најљепших догађаја у животу ђаци су посљедњих дана симболично прослављали у парковима и на улицама, којима је одзвањала пјесма.

Матуранти нису крили узбуђење због завршетака средњошколског образовања, које се, према ријечима директора школа, данима осјећало и у учионицама. 

С обзиром на актуелну епидемиолошку ситуацију, те забрану великих окупљања, матуранти су ријешили да ове године са друговима из клупа организују излет или забаву у кафићу и тако прославе завршетак средњошколског образовања. 

Предсједник Актива директора средњих школа бањалучке регије Љубан Бајић казао је да се еуфорија међу матурантима данима осјећа, али да се упркос томе понашају у складу са прописима. 

- Класичне матурске вечери за сада неће бити, из свима већ познатих разлога. Што се тиче осталих активности матураната, ове године, за разлику од лани, матурски испит биће одржан пред комисијом у школи уз поштовање свих епидемиолошких мјера - казао је Бајић.

Додао је да су се матуранти Грађевинске школе у Бањалуци, у мањим групама, неколико дана уназад, послије наставе опуштали у оближњем парку, који је и полиција надзирала. 
Матуранте су јуче испратили и професори и директори средњих школа у Приједору. 

Према ријечима предсједника Актива директора средњих школа приједорске регије Александра Миљешића, због вируса корона ове године је изостала заједничка школска прослава у "Љетној башти" у Приједору, гдје су свечано обиљежавали посљедњи дан школе.

- Пред матурантима је још много посла. Настава је јуче само формално завршена, тако да ћемо се још дружити - казао је Миљешић.
Додао је да они не престају да се интересују да ли ће бити организовано матурско вече те сматрају да су остали ускраћени за тај догађај.

- С обзиром на то да неће бити традиционалне прославе, матуранти се договарају о својим дружењима приватно - рекао је Миљешић и додао да се све школе у Приједору придржавају прописаних мјера. 

Славље поводом завршетка школе ових дана није изостало ни у Семберији. Предсједник Актива средњих школа регије Бијељина Душко Ђурић каже да су ђаци озбиљно схватили тренутну ситуацију, због чега славље није ни близу као што је то било прије вируса корона.

- Срећа због тога што су једну битну етапу у свом животу остварили, и те како је видљива на њиховим лицима. У питању је веома добра генерација, која је постигла значајне резултате - казао је Ђурић и додао да ниједан растанак није лак.

Бијељински портали објавили су да је полиција казнила јуче 11 матураната због окупљања на јавном мјесту, иако им је то било забрањено због епидемиолошке ситуације. Бијељински матуранти возили су се традиционално аутомобилима, излазећи кроз прозоре те се окупљали на излетиштима, а један матурант је наводно одбио тест на наркотике.

Према подацима Министарства просвјете и културе РС, у школској 2020/2021. години средњу школу укупно завршавају 9.763 матураната. 

- Четврти степен образовања завршава укупно 7.720 ученика, док трећи степен образовања завршава укупно 2.043 ученика - истакли су у министарству. 

Додали су да ће о могућностима организовања прослава матурских вечери и извођења екскурзија донијети одлуку на основу званичног става Института за јавно здравство РС.

Дефиле у Сребреници

Стотинак сребреничких матураната јуче је прошло градским улицама уз пјесму и игру праћени трубачким оркестром, обиљеживши на тај начин завршетак школовања. 

Код фонтане у центру Сребренице матуранти су се фотографисали и заиграли коло. 

Ово је прва генерација сребреничких матураната која се фотографисала код фонтане и Споменика миру, који су лани изграђени у овом мјесту. Пјесма матураната привукла је на улице већи број грађана, који су их поздравили аплаузом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана