Уџбеници и књиге на ћирилици за српску дјецу у Гламочу

ATV
Уџбеници и књиге на ћирилици за српску дјецу у Гламочу

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић посјетила је данас манастир Веселиње код Гламоча и манастирској библиотеци поклонила књиге на ћирилици које ће бити на располагању дјеци српских породица које живе на овом простору.

Тривићева је истакла да је циљ да се младим генерацијама на овим просторима омогући да уче српски језик и ћирилицу и чувају свијест о националном идентитету, саопштено је из ресорног министарства. 

"Нажалост, Срби у Гламочу нису ни формално, Уставом овог кантона, признати као конститутиван народ и српска дјеца немају могућност да у школама уче српски језик и ћирилицу", рекла је Тривићева. 

Током посјете Гламочу Тривићева је разговарала са свештеником Срђаном Белензадом и представницима Срба о могућности остваривања њихових основних права, као што су право на образовање на српском језику. 

Тривићева је подсјетила да је један од закључака Форума о ћирилици, који је одржан крајем марта, да треба инсистирати на језичким правима Срба на цијелој територији БиХ, те да их ни декларативно нема у Ливањском, Посавском, Западнохерцеговачком и Херцеговачко-неретванском кантону у Федерацији БиХ. 

"У уставима тих кантона као службени језик се наводи хрватски и бошњачки, а као службено писмо латиница, док се Срби не помињу као конститутиван народ, што је у супротности са Уставом БиХ", рекла је Тривићева. 

Свештеник Срђан Белензада рекао је да основну школу у Гламочу похађа 80 српске дјеце која немају могућност да уче у школи српски језик, већ морају да се опредијеле између хрватског и бошњачког језика. 

"Ове књиге ће бити од велике помоћи дјеци да уче и да читају књиге на ћирилици", истакао је Белензада, који је захвалио Тривићевој на подршци и поклону. 

Министарство просвјете и културе обезбиједило је уџбенике и постере са азбуком за српску дјецу у Гламочу, док су дио књига на ћирилици поклонили Завод за уџбенике и наставна средства из Источног Сарајева и редакција дневних новина "Еуроблиц".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана