У Музеју РС отворeна изложба о живом свијету ових крајева

Анита Јанковић-Речевић
У Музеју РС отворeна изложба о живом свијету ових крајева

БАЊАЛУКА - Колико је богатство биљног и животињског свијета ових простора млади, али и они старији, сазнаће ако посјете Природњачки одсјек Музеја РС гдје је у четвртак свечано отворена стална поставка “Живи свијет наших крајева” у оквиру које су приказане десетине врста гљива, угрожених биљака, али и животиња попут ријетких змија, медвједа, птица и риба.

Богата флора и фауна Српске представљена је у девет одјељака који на занимљив, живописан начин, уз доминантну зелену боју приказују биљни и животињски свијет наших крајева.

Чим крочите у Природњачки одсјек дочекаће вас централна витрина са ботаничким материјалом који обилује десетинама ендемичних, ријетких, угрожених, љековитих и отровних биљака, као и са 52 врсте гљива. Јесењски вргањ, рудњача, лисичарка, сунчаница и ливадска пухара само су неке од гљива које због својих раздраганих боја маме очи посјетилаца. 

Музејски радници потрудили су се да љубитељима природе зоолошки свијет ових крајева дочарају кроз осам великих стаклених витрина са седам карактеристичних станишта у којима је изложено око 190 експоната.

Бизамски пацови, кртице, јежеви, зечеви, медвјед, али и гњурци, чапље, гуске, галебови, ронци, патке... су само неки од тих експоната због којих посјетиоци имају осјећај као да се налазе у шуми или мочвари.

Музејски савјетник и аутор сталне поставке Природњачког одсјека Бранислав Гашић истакао је да је изложба осмишљена тако да прикаже најважнија и најраспрострањенија природна станишта на територији РС. Навео је да у изложбеном простору представљено око 30 одсто врста кичмењака који настањују ове крајеве, нагласивши да је било изузетно тешко прикупити експонате јер су неке врсте веома ријетке. 

- Имамо примјерке појединих животиња које су се у нашим крајевима појавиле свега неколико пута. То су змије пржац и змајур које су прикупљене на потезу од Стоца до Требиња - рекао је Гашић и додао да је сврха поставке поучног и образовног карактера, те да има за циљ подизање свијести грађана о богатству, разноликости, значају и угрожености биљног и животињског свијета у Републици Српској.

Директор Музеја РС Миладин Савић навео је да се са израдом поставке кренуло 2013. године, али да су због недостатка новца радови обустављени све до прошле године када су добили донацију ОЕБС-а. 

-  Захваљујући донацији од 20.000 КМ успјели смо поставку привести крају и отворити је за посјетиоце. Позивам грађане Бањалуке и РС да дођу у Музеј и упознају са живим свијетом овог подручја – рекао је Савић.

Да ће овако постављена изложба привући велику пажњу грађана, посебно дјеце, сигурна је помоћник министра за културу РС Тања Ђаковић. 

- Ова поставка може имати велику улогу у образовном процесу. Осмишљена је тако да прати наставне планове и програме и ученицима може помоћи да оно што уче из биологије у Музеју доживе на интересантан начин и тако лакше савладају градиво. Надам се да ће овдје убудуће бити одржавани музејски часови – истакла је Ђаковићева. 

 

Чувар насљеђа

Тања Ђаковић каже да је Музеј РС централна музејска установа у Српској и да као таква баштини културно и природно насљеђе ових простора. 

- Министарство просвјете и културе РС подржава све активности које баштине културно-историјско и природно насљеђе, јер се на тај начин доприноси ширењу сазнања о прошлим временима што је посебно значајно за младе генерације - казала је Ђаковићева. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана