У Бањалуци и Мостару грађани могу платити тест на корона вирус, у остатку БиХ још недоступни

Г.С.
У Бањалуци и Мостару грађани могу платити тест на корона вирус, у остатку БиХ још недоступни

Грађанима Босне и Херцеговине коначно су доступни комерцијални тестови на коронавирус у неколико јавних и приватних установа. Иако ће многи посегнути за овим тестовима ради преласка границе, вјероватно им и неће требати, чему свједоче најаве из Хрватске.

Према информацијама из Министарства унутрашњих послова Хрватске, страним држављанима приликом уласка у ову земљу неће требати тестови којим ће доказивати да су негативни на корнавирус. Такође при уласку у Хрватску није обавезна самоизолација, већ само поштивање препорука и упута Хрватског завода за јавно здравство (размак минимално 1,5 метара, избјегавање руковања, блиског контакта и слично).

Тестирање прије путовања?

До сада се говорило како ће се путници морати тестирати на коронавирус непосредно прије путовања, или чак на аеродромима, али из неколико извора сазнајемо да ће ова мјера бити укинута. У прилог томе иде и одлука Хрватске да дозволи улазак у земљу без икаквих здравствених доказа.

Из Европске комисије недавно су се огласили казавши да такозвани “корона пасоши” нису поуздан начин да се докаже непостоијање инфекције.

“Стручњаци у здравству кажу да не постоји доказ који би на сигуран начин потврдио да ли су људи заражени или нису, односно да ли су се евентуално заразили након тестирања. Зато тестови нису дио наших пепорука”, казала је потпредсједница Европске комисије Маргарет Вестагер.

Међу првима који су увели комерцијално тестирање на коронавирус у БиХ је Институт за јавно здравство Републике Српске. Ипак, из овог Института говоре  да би се грађани требали распитати прије него посегну за тестовима који коштају 200 КМ.

“За сада још увијек тестирамо раднике који раде у иностранству и којима траже те тестове. Такође се бесплатно тестирају држављани БиХ који студирају у иностранству и гдје им траже негативан тест за улазак у ту земљу. Ипак, наша је препорука јесте да се сви прије путовања информишу да ли им је потребан тај тест. На нашој страници доступни су контакт подаци путем којег нам се могу јавити заинтересовани за тестирање. Не можемо још увијек тестирари све који желе, али тестова имамо довољно за све којима буду потребн”, казала нам је гласноговорница Института за јавно здравство РС-а Милка Мрђа.

У Федерацији БиХ могуће је доћи до ПЦР теста на неколико клиника те у приватним установама.

Свеучилишна клиничка болница Мостар прије неколико дана омогућила је комерцијално тестирање особама које путују у иностранствоо по цијени од 215,20 КМ.

Из СКБ Мостар нагласили су да се једино овој установи на подручју Херцеговине обављају тестирања ПЦР методом чији резултати се сматрају апсолутно и једино релевантним као показатељ присутности вируса у организму те су као такви мјеродавни за путовања у иноземство.

Исти тестови на приватним клиникама

Клинички центри у Сарајеву и Тузли те у Кантоналној болници у Зеници и другим градовима још нису почели проводити комерцијална тестирања. Из Универзитетског клиничког центра Тузла казали су  да би након одлуке Управног одбора УКЦ-а требали понудити ПЦР тестове по цијени од 150 КМ.

Једна од приватних клиника која је радила ПЦР тестове у својим лабораторијима у Сарајеву, Илиџи, Горажду, Високом и Тузли је Еурофарм. Ипак, директор Еурофарма Шукрија Хусеиновић говори нам како су морали обуставити ове тестове јер приватним установама у БиХ није дозвољено да их раде.

Ипак, подсјећа како су ту и даље серолошки тестови који коштају 60 КМ и за којима влада велика потражња у лабораторијима Еурофарма.

Хусеиновић сматра како би грађани БиХ могли бити растерећени барем када је ријеч о посједовању теста приликом путовањима.

“У Европи постоји мрежа укупног броја тестираних, заражних и оправљених људи од коронавируса. БиХ се налази на врху сигурних земаља, тако да вјерујем како са  пасошем БиХ при уласку у већину земаља неће ни бити потребни ПЦР тестови”, поручио је Хусеиновић.

Подсјећамо да лабораторије приватних клиника у оба РС и ФБиХ такође раде серолошка или крвна тестирања на коронавирус. Помоћу оваквих тестова може се утврдити да ли су људи били изложени одређеном патогену, у овом случају вирусу узрочнику Ковид-19 инфекције, као и какав је њихов имунолошки одговор. (klix.ba)

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана