Тузланка изумила уређај за бржу и лакшу замјену наруквице на ручном сату

Анадолија
Тузланка изумила уређај за бржу и лакшу замјену наруквице на ручном сату

САРАЈЕВО - Менсура Пашић (37), инжињер електротехнике из Тузле,изумила је уређај за замјену наруквице на ручном часовнику. Ради се о јединственој иновацији која ће бити понуђена познатим свјетским компанијама које се баве производњом сатова.

Пашић ради као софтwаре девелопер, а идеја се јавила сасвим случајно док је покушавала на интернету пронаћи рјешење за замјену наруквице. Истражујући је видјела да једноставан уређај за замјену не постоји. И тада је кренула са истраживањем које је уродило новом иновацијом.

- На интернету сам тражила нека рјешења, тражила сам да купим. Међутим, нисам нашла рјешење које сам ја жељела. Тада сам почела да размишљам како да ја то дизајнирам. Након истраживања, претрага, добила сам крајње рјешење које сам првенствено пренијела на папир, а након тога у 3Д дизајн - испричала је Пашићева.

Након тога је поднијела пријаву за патент, како би заштитила свој производ.

-Због овог патента не требају додатни алати да би се замијенила наруквица. Једноставан је за употребу. Само се притисну дугмићи којим се одвоје те двије ручице, тако сам их назвала. Када се отвори горњи дио на сату, она извлачи иглицу из кућишта сата. Прво сам дизајнирала производ, а након тога сам размишљала о томе како то заштитити, јер то сам морала урадити прије него што понудим некоме, да не би то било ко могао производити - истакла је Пашићева.

Циљна група јој је тржиште ручних сатова које је огромно на свим континентима, у свим државама.

Говорећи о значају иновација, Пашићева је нагласила да је кориснику најбитније да дође до нечега што ће му олакшати живот.

Ади Крџалић, овлаштени патентни заступник појаснио је да ће сада овај патент понудити свјетских компанијама.

-Надамо се да ће они убрзо и прихватити ову идеју и да ће се ускоро и наћи на тржишту. Сигурно ће отићи у свијет. Бренд „Ролекс“, који производи ипрофесионалне радне сатове, најчешће купује изуме - појаснио је Крџалић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана