Tuzlanka izumila uređaj za bržu i lakšu zamjenu narukvice na ručnom satu

Anadolija
Tuzlanka izumila uređaj za bržu i lakšu zamjenu narukvice na ručnom satu

SARAJEVO - Mensura Pašić (37), inžinjer elektrotehnike iz Tuzle,izumila je uređaj za zamjenu narukvice na ručnom časovniku. Radi se o jedinstvenoj inovaciji koja će biti ponuđena poznatim svjetskim kompanijama koje se bave proizvodnjom satova.

Pašić radi kao software developer, a ideja se javila sasvim slučajno dok je pokušavala na internetu pronaći rješenje za zamjenu narukvice. Istražujući je vidjela da jednostavan uređaj za zamjenu ne postoji. I tada je krenula sa istraživanjem koje je urodilo novom inovacijom.

- Na internetu sam tražila neka rješenja, tražila sam da kupim. Međutim, nisam našla rješenje koje sam ja željela. Tada sam počela da razmišljam kako da ja to dizajniram. Nakon istraživanja, pretraga, dobila sam krajnje rješenje koje sam prvenstveno prenijela na papir, a nakon toga u 3D dizajn - ispričala je Pašićeva.

Nakon toga je podnijela prijavu za patent, kako bi zaštitila svoj proizvod.

-Zbog ovog patenta ne trebaju dodatni alati da bi se zamijenila narukvica. Jednostavan je za upotrebu. Samo se pritisnu dugmići kojim se odvoje te dvije ručice, tako sam ih nazvala. Kada se otvori gornji dio na satu, ona izvlači iglicu iz kućišta sata. Prvo sam dizajnirala proizvod, a nakon toga sam razmišljala o tome kako to zaštititi, jer to sam morala uraditi prije nego što ponudim nekome, da ne bi to bilo ko mogao proizvoditi - istakla je Pašićeva.

Ciljna grupa joj je tržište ručnih satova koje je ogromno na svim kontinentima, u svim državama.

Govoreći o značaju inovacija, Pašićeva je naglasila da je korisniku najbitnije da dođe do nečega što će mu olakšati život.

Adi Krdžalić, ovlašteni patentni zastupnik pojasnio je da će sada ovaj patent ponuditi svjetskih kompanijama.

-Nadamo se da će oni ubrzo i prihvatiti ovu ideju i da će se uskoro i naći na tržištu. Sigurno će otići u svijet. Brend „Roleks“, koji proizvodi iprofesionalne radne satove, najčešće kupuje izume - pojasnio je Krdžalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana