Тегелтија: Неће изостати подршка општинама Дрвар и Гламоч

Срна
Тегелтија: Неће изостати подршка општинама Дрвар и Гламоч

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија рекао је данас да подршка Савјета министара општинама Дрвар и Гламоч неће изостати, те указао да се кључни пројекти у овим локалним заједницама у Федерацији БиХ реализују средствима влада Републике Српске и Србије, а да најмање срестава издваја федерална Влада.

Тегелтија је, након састанка са начелницима општина Гламоч и Дрвар, рекао новинарима у Источном Сарајеву да је разговарано о тренутном стању у тим локалним заједницама, о плановима и очекивањима од Савјета министра и других нивоа власти у БиХ.

“Разговарано је и о многим пројектима који су у фази реализације у овим општинама и показало се да је главнина реализованих пројеката финансирана средствима помоћи Владе Републике Српске и Владе Србије, а да је најмањи дио дошао од Владе ФБиХ”, рекао је Тегелтија.

Он каже да су га начелници Дрвара Душица Рунић и Гламоча Небојша Радивојша упознали о потреби промјене система расподјеле прихода у ФБиХ у корист неразвијених локалних заједница.

“Ријеч је о валоризацији природних богатстава, прије свега шума која се експлоатише и одлази у неке друге крајеве, па је ефекат за локалне заједнице јако ограничен”, истакао је Тегелтија.

Он је навео да је у овим локалним заједницама константан проблем недостатак прихода, јер је ријеч о заједницама у којима су се догодили егзодуси становништва, те постоји проблем малог повратка.

“Све локалне заједнице у којима се одиграва живот увијек се сусрећу са одређеним проблемима”, рекао је Тегелтија, додајући да су га начелници данас упознали и са проблемима, као што је илегални увоз отпада на територију Дрвара и функционисање полигона “Барбара” у општини Гламоч.

Он каже да начелници Дрвара и Гламоча од Савјета министра очекују већи степен подршке него што је то било до сада.

“То се најприје односи на средства која се налазе на позицијама Министарства за људска права и избјеглице, а која се користе као подршка за рјешавање проблема избјеглих и расељених лица”, рекао је Тегелтија.

Он је изразио увјерење да ће у општини Гламоч ускоро бити ријешен проблем који имају ученици који не изучавају српски језик, додајући да у општинама Дрвар и Грахово тај проблем не постоји.

Тегелтија је поручио да подршка Савјета министара и њега лично неће изостати, те да ће се залагати за рјешавање статуса локалних заједница како би из властитих средстава рјешавале проблеме.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана